Нови детаљи акције "Стаза": Дрогу у руксацима преносили преко границе

Небојша Томашевић
Нови детаљи акције "Стаза": Дрогу у руксацима преносили преко границе

САРАЈЕВО - Осумњичени за организвани шверц наркотицима који су пали у акцији "Стаза" преносили су у руксацима дрогу преко границе из Црне горе у БиХ.

То се могло чути јуче на рочишту за одређивање притвора за 13 ухапшених у Суду БиХ.

У овој акцији заплијењено је око 400 килограма марихуане. Тужилаштво БиХ је од Суда БиХ тражило једномјесечни притвор за Мишу Миљанића, Милијана Мијовића, Анђелка Милошевића, Милана Мићановића, Алексу Малиша, Немању Прњата, Душана Мићановића, Милада Јерковића и Милоша Ковачевића  из Требиња те  Владана Ковачевића, Милана Рашевића, Рајка Грубача сви из Фоче и  Томислава Петровића из Сарајева. До закључења овог броја "Гласа Српске" Суд  није одлучио о притвору.

Извор близак истрази је рекао да су осумњичени дрогу кријумчарили из Црне Горе у БиХ и  препродавали у Хрватској од 2020. године па до хапшења. Мјесто, вријеме и начин продаје дроге су договарали путем апликације "Скај" и "Аном". 

У судници Суда БиХ могло се чути да је на челу групе био Драган Пејовић који је у бјекству.  Он је био задужен за уговарање шверца марихуане и оружја у БиХ.

"Пејовић је сарађивао са криминалном групом групом Душана Ловреновића који је у бјекству као и његов отац  Миливоје. Душанова група добијала је информације од полицајаца, а постоје и информације да они имају 'своје људе у свим структурама' " рекао је извор близак истрази. 

Према његовим ријечима наркотике из Црне Горе главном су преносили Миљанић, Ковачевић, Мијовић и Рашевић те Дејан Сорајић који је обухваћен истрагом као и друга за сада неидентификована лица.

Наш саговорник је појаснио да су неки од њих били задужени за чување страже на рути којом се вршио пренос дроге. Истрагом у предмету "Стаза" осим Дејана Сорајића  обухваћени и Драгоје и Благоје Крнојелац, Недељко Вуковић и Немања Павловић као и Срђан Сорајић.

Они су заједно са Ковачевићем и извјесним Новчићем били задужени за превоз наркотика од Требиња до крајњег купца у БиХ, односно за управљање возилима опремљеним "штеком". Тужилац Тужилаштва БиХ Диана Кајмаковић у судници Суда БиХ појаснила је да су осумњичени Миљанић, Ковачевић, Мијовић и Рашевић доносили одлуке и наређења, која су извршавали остали чланови њохове али и групе на чијем је челу био Ловреновић. 

Током истраге је откривено да је у фебруару ове године Пејовић је ангажовао Мијовића да транспортује дрогу из Подгорице у БиХ. Он је затим запослио Милошевића, Малишу, Ковачевића, Мићановића, као и Јовицу Игњатића који су марихуану предали Сави Драгишићу, који је раније ухапшен у акцији "Транспортер". 

Током истраге у овом предмету праћени су и телефонске комуникације између осуњмичених и забиљежене су и многобројне поруке.

"Тако се  у једној од њих Пејовић обраћа Дејану Сорајићу и пише СМС поруку: "Скопчај се негдје на wi fi, писао сам ти тамо". Тужитељица Кајмаковић је у Суду БиХ  објаснила да Пејовић том поруком Сорајића обавјештава да му је оставио одређена упутства на криптованој апликацији. 

Током  акције "Стаза" је ухапшено укупно 19 особа. 

ЛАБОРАТОРИЈА

Тужилац  Диана Кајмаковић на рочишту за притвор осумњиченим је истакла да су осумњичени Милан Рашевић и Драган Пејовић улагали новац у лабораторију сканка на подручју Фоче.

"Они су дио опреме купили од Томислава Петровића. Током акције претресени су објекти осумњичених и тада су пронађени мобители, дрога,  и други докази" рекла је Кајмаковићева.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана