Дилере разоткрила апликација „Аном“

Н.Т.
Foto: Илустрација

САРАЈЕВО–Тужилаштво БиХ подигло је оптужницу против осам особа којом их терети за шверц наркотицима на основу доказа који су проистекли дешифровањем апликације Аном.

Оптужени су Саша Ратковић ”Сале” (32) из Требиња, држављанин БиХ и Србије,  Драган Супић (49) из Дервенте, држављанин БиХ и Србије, Томислав Видаковић ”Томо“ (33) рођен у Дубровнику, држављанин БиХ,  Владица Ракић (42) из Београда, држављанин Србије, Василије Стјепић ”Профа”, (57) из Брчког држављанин БиХ и Шведске, Митар Благојевић ”Генерал”(37) из Фоче држављанин БиХ, те полицијски службеник МУП-а ХНК Мирослав  Чалија (48) из Мостара, држављанин БиХ и  Дражен Шиниковић (43) из Коњица, држављанин БиХ. Сви оптужени налазе се у притвору.

- Оптужени се терете да су, дјелујући као организована криминална група и припадници групе која је дјеловала на подручју БиХ, земаља региона, ЕУ и Јужне Америке, уз кориштење криптованих апликација за комуникацију, чинили кривична  дјела неовлаштеног међународног промета великих количина опојних дрога кокаина и марихуане. Продајом наркотика стицали су велике незаконите имовинске користи- саопштено је из Тужилаштва БиХ.

Додаје се да  осумњичене осим за шверц дрогом терете и за за прање новца, кривотворење исправе и друга кривична дјела.

У оптужници се наводи да су оптужени након стицања велике незаконите имовинске користи стечене продајом великих количина кокаина и марихуане, новац улагали у куповину земљишта, изградњу објеката, највише на подручју Иванице, Мостара и Брчког, затим куповину возила и других добара.

Тужилаштво БиХ затражило је блокирање идентификоване покретне и непокретне имовине, ради осигурања забране отуђења током поступка.

- Оптужени су се користили вршењем коруптивних кривичних  дјела, како би вршили кривотворење докумената за групе, при чему су злоупотребљавани полицијски капацитети. Оптужени полицијски службеник терети се да је помагао оптуженима давањем информација о полицијским активностима, као и у кривичним  дјелима прања новца и куповине некретнина-појаснили су у Тужилаштву БиХ.

Истакли су да ће наводе оптужбе доказивати позивањем 58 свједока и стручних вјештака и прилагањем више од 450 материјалних доказа, међу којима су и докази прибављени путем међународне правне помоћи од правосудних институција САД.

Оптужница је прослијеђена на потврђивање Суду БиХ, а у односу на осумњиченог Матковић Милана (1985.), предложено је продужење мјере притвора и осумњичени ће бити испитан чим се стекну услови  јер испитивање није извршено због самоповрјеђивања осумњиченог у притворској јединици.

Милан Матковић, из Требиња јуче се избо се ножем у болничком стационару затвора у Војковићима јер је незадовољан поступком надлежног тужиоца.

Он је инцидент направио и 13. јануара када је себи зашио уста и започео штрајк глађу. Он је провукао федер од хемијске оловке кроз горњу усну како би зашио уста.  Осим њега, у штрајк глађу су ступила и још три осумњичена из његове групе. Они су се на тај корак одлучили јер сматрају да им није омогућено право на непристрасно суђење, те да је истрага против њих под сталним притиском, како медија, тако различитих високих функционера укључујући и међународне који су везани за БиХ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана