Полицијски командир из Градишке незаконито присвајао муницију

Небојша Томашевић
Полицијски командир из Градишке незаконито присвајао муницију

Градишка - Суспендовани командир Јединице за подршку Полицијске управе Градишка Драган Гавриловић (39) из Градишке оптужен је за злоупотребу службеног положаја или овлашћења и фалсификовање или уништавање службене исправе.

Оптужницу против њега подигло је Окружно тужилаштво у Бањалуци, а потврдио  је Основни суд у Градишци. Гавриловића оптужница терети  да је од 20. фебруара 2017. године до 20. фебруара 2019.године у више наврата за потребе бојевог гађања „требовао" муницију и сачинио службене извјештаје и евиденције о томе иако бојева гађања нису извршена или није утрошена сва муниција.

У неким случајевима бојево гађање није извршено од стране наведеног броја припадника Јединице за подршку као што је написано у извјештајима.

У оптужници стоји да је осумњичени Гавриловић неутрошену муницију противправно задржао за себе и то 2.170  метака калибра 9 мм и 10 метака 7,9 мм. Осим тога, оптужница терети Гавриловића да је 20. фебруара 2017. године направио наредбу за извођење бојевог гађања, на основу чега је узео 170 комада муниције калибра 9 мм за полуаутоматски пиштољ марке „ГЛОК" и аутоматску пушку марке „ТАУРУС".

- У евиденцији је написао извјештај којим је приказано да је бојево гађање одржано истог дана на стрелишту у Горњим Подградцима иако је знао да бојево гађање није ни одржано јер је Јединица за подршку тог дана вршила задатак "Претрес терена у зимским условим - марш на вис Гиг на планини Козари"- стоји у оптужници.

Терете га да је 24. новембра 2017. године сачинио извјештај о извршеном бојевом гађању у којем је наведено да су му присуствовала и два полицијска службеника, док је касније утврђено да је један од њих тај дан био у Бањалуци на обуци, а други је био одсутан са посла због кориштења годишњег одмора.

Такође, у априлу наредне године у извјештају је навео да је током гађања утрошено 700 комада муниције, те да му је присуствовало и санитетско обезбјеђење, док у тужилаштву тврде да је у евиденцији наведено да је утрошено 280 комада муниције, те да овом бојевом гађању санитетско обезбјеђење није уопште присуствовало.

У ПУ Градушка је потврђено да се против истог води дисциплински поступак.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана