Policijski komandir iz Gradiške nezakonito prisvajao municiju

Nebojša Tomašević
Policijski komandir iz Gradiške nezakonito prisvajao municiju

Gradiška - Suspendovani komandir Jedinice za podršku Policijske uprave Gradiška Dragan Gavrilović (39) iz Gradiške optužen je za zloupotrebu službenog položaja ili ovlašćenja i falsifikovanje ili uništavanje službene isprave.

Optužnicu protiv njega podiglo je Okružno tužilaštvo u Banjaluci, a potvrdio  je Osnovni sud u Gradišci. Gavrilovića optužnica tereti  da je od 20. februara 2017. godine do 20. februara 2019.godine u više navrata za potrebe bojevog gađanja „trebovao" municiju i sačinio službene izvještaje i evidencije o tome iako bojeva gađanja nisu izvršena ili nije utrošena sva municija.

U nekim slučajevima bojevo gađanje nije izvršeno od strane navedenog broja pripadnika Jedinice za podršku kao što je napisano u izvještajima.

U optužnici stoji da je osumnjičeni Gavrilović neutrošenu municiju protivpravno zadržao za sebe i to 2.170  metaka kalibra 9 mm i 10 metaka 7,9 mm. Osim toga, optužnica tereti Gavrilovića da je 20. februara 2017. godine napravio naredbu za izvođenje bojevog gađanja, na osnovu čega je uzeo 170 komada municije kalibra 9 mm za poluautomatski pištolj marke „GLOK" i automatsku pušku marke „TAURUS".

- U evidenciji je napisao izvještaj kojim je prikazano da je bojevo gađanje održano istog dana na strelištu u Gornjim Podgradcima iako je znao da bojevo gađanje nije ni održano jer je Jedinica za podršku tog dana vršila zadatak "Pretres terena u zimskim uslovim - marš na vis Gig na planini Kozari"- stoji u optužnici.

Terete ga da je 24. novembra 2017. godine sačinio izvještaj o izvršenom bojevom gađanju u kojem je navedeno da su mu prisustvovala i dva policijska službenika, dok je kasnije utvrđeno da je jedan od njih taj dan bio u Banjaluci na obuci, a drugi je bio odsutan sa posla zbog korištenja godišnjeg odmora.

Takođe, u aprilu naredne godine u izvještaju je naveo da je tokom gađanja utrošeno 700 komada municije, te da mu je prisustvovalo i sanitetsko obezbjeđenje, dok u tužilaštvu tvrde da je u evidenciji navedeno da je utrošeno 280 komada municije, te da ovom bojevom gađanju sanitetsko obezbjeđenje nije uopšte prisustvovalo.

U PU Graduška je potvrđeno da se protiv istog vodi disciplinski postupak.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana