Педофил на “Фејсбуку” вребао дјевојчице

Небојша Томашевић
Педофил на “Фејсбуку” вребао дјевојчице

Теслић - Душко Топић (51) из Теслића осумњичен је да је путем “Фејсбука” наговарао дјевојчице да му шаљу фотографије на којима су без одјеће те да их је питао да ли би имале сексуалне односе са њим, потврђено је “Гласу Српске”.

Топић је ухапшен јуче у полицијској акцији “Инверзија” у Теслићу, гдје борави и ради, а иначе је поријеклом из другог града. Полиција га сумњичи за искориштавање дјеце за порнографију и упознавање дјеце са порнографијом. Топић је након испитивања, по наредби поступајућег тужиоца Окружног тужилаштва у Добоју, пуштен на слободу.

Извор близак истрази је казао да је он у протеклом периоду путем “Фејсбука” контактирао већи број дјевојчица са којима се дописивао и разговарао о сексу.

- Истрагом је утврђено да је осумњичени на тој мрежи имао четири профила, путем којих се повезао са чак неколико хиљада особа на чијим су профилима углавном фотографије дјеце. Иако је знао да је ријеч о дјеци узраста између 12 и 13 година, он се са њима дописивао и испитивао их о сексуалном животу. У почетку је прво разговарао о свакодневним стварима, да би, како је стицао њихово повјерење, постављао питања да ли су им гениталије обријане, наводио их да се фотографишу без одјеће, те да му шаљу фотографије и тражио лични контакт - казао је извор близак истрази. Додао је да су на рачунару осумњиченог пронађене и фотографије које указују на дјечју порнографију.

Акцију “Инверзија”, у којој је разоткривен Топић, спровели су истражиоци Одјељења за високотехнолошки криминалитет МУП-а Републике Српске. Истрага је трајала дуже вријеме.

Портпаролка МУП-а РС Мирна Миљановић, наводећи иницијале, рекла је да је у оквиру акције претресен објекат који користи осумњичени.

 - Пронађени су одређени предмети који ће послужити у истрази. Осумњиченог Д. Т.  теретимо да је починио кривична дјела искориштавање дјеце за порнографију и упознавање дјеце са порнографијом. Више детаља не можемо да откривамо - казала је Миљановићева.

Додала је да службеници Одјељења за високотехнолошки криминалитет МУП-а РС настављају да спроводе мјере надзора на друштвеним мрежама с циљем спречавања и сузбијања дјечје порнографије.

Опрез

Полиција Републике Српске упозорава родитеље малољетника да обрате пажњу како њихова дјеца, али и они, користе друштвене мреже, с којих често вребају разне опасности.

- Савјетујемо да на друштвеним мрежама не објављују фотографије дјеце. Не треба да прихватају за пријатеље особе које лично не познају, да не комуницирају са непознатим особама и да не дају личне податке, али и податке о другим особама - савјетују из МУП-а РС.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана