Олег Банда свједочио о осуђеним члановима криминалног удружења Миљана Вујовића: Отмичари у затвору усклађивали изјаве

Небојша Томашевић
Олег Банда свједочио о осуђеним члановима криминалног удружења Миљана Вујовића: Отмичари у затвору усклађивали изјаве

БАЊАЛУКА - Драган Шаренац и Ђорђе Радмиловић, осуђени за учешће у покушају отмице власника кафића “НН” у Билећи Петра Бајчетића, који је касније убијен, договарали су се како да ускладе изјаве и шта да кажу у тужилаштву, али нису помињали оптуженог Миљана Вујовића (35) из Билеће кога тужилаштво терети за убиство Бајчетића.

Ово је у бањалучком Окружном суду казао свједок одбране Вујовића, Олег Банда који издржава затворску казну од осам и по година због учешћа у пљачки новца на аутопуту Бањалука - Градишка.

- Разговор између Шаренца и Радмиловића чуо сам док смо били у притвору, током шетње у затворском кругу. Говорили су ко шта треба да каже у тужилаштву и да то што се десило није било у плану. Шаренац ми је казао да су га тукли у полицији и да је под тим притиском дао ранију изјаву - казао је Банда.

Гаврило Бјелица, који је осуђен на годину због учешћа у покушају отмице Бајчетића, казао је да није желио да у том случају лажно свједочи.

- Није постојала никаква група. Био сам на састанку почетком септембра 2016. гдје су били Ђорђе Радмиловић, Срђан Денда и неки Црногорац. Договарало се да се по налогу Петра Бајчетића отме Млађо Зеленовић који је учествовао у лицитацији хотела у Гацку. Звао сам Миљана за савјет јер нисам вјеровао њима. Он ми је рекао да му је Зеленовић пријатељ. Договорили смо се да му јавим кад они крену, а да он Зеленовићу дојави да се склони. Бајчетић је ваљда отмицом хтио да поврати 100.000 КМ које је дао Зеленовићу да одустане од лицитације - рекао је Бјелица.

Републички тужилац Свјетланка Бијелић питала је Бјелицу зашто то није рекао док је давао изјаву као свједок.

- Помињао сам на суду овдје, али ме судија прекинуо - казао је Бјелица.

Вујовића оптужница терети да је у септембру 2016. у Билећи организовао злочиначко удружење те осмислио отмицу и ликвидацију Бајчетића. План је био да жртва буде отета на путу Билећа - Требиње. Вујовић је сазнао да ће Бајчетић остати у свом граду па је измијенио план. С држављанином Црне Горе Зораном Орбовићем (36) из Никшића, који је осумњичен за учешће у том злочину, у Билећи су Бајчетића сачекали испред зграде гдје је живио и покушали да га угурају у ауто. Дошло је до нагуравања и један од нападача је са два хица из пиштоља погодио Бајчетића у главу. Он је подлегао на путу према болници у Подгорици. Према оптужници, Вујевићевом удружењу припадали су Шаренац, Радмиловић, Денда и Бјелица и сви су осуђени за покушај отмице. Они нису учествовали у убиству.

Сусрет

Драган Шаренац у суду је данас испричао да је 19. септембра 2016, када је убијен Петар Бајчетић, Миљана Вујовића срео у Требињу између 21 и 22 часа. Мимоишли су се аутима. Међутим, он је три пута мијењао термин сусрета са оптуженим, на шта га је упозорио члан судског вијећа Пане Гаврић. Други свједок Дејан Млинаревић из Груда казао је да је оптужени код њега у Мостар дошао око поноћи на дан када је убијен Бајчетић и да му је нудио на продају “ауди А4”. Казао је да је Вујовић ноћио у Буни те да су се опет сутрадан видјели око 10 часова.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана