Змај од Шипова осуђен због пријетњи лидеру ПДП-а, огласио се и Бореновић

GS
Foto: ГС

МРКОЊИЋ ГРАД - Илија Граховац познатији као "Змај од Шипова" осуђен је данас у Основном суду у Мркоњић Граду на 2.000 КМ новчане казне због пријетњи лидеру Партије демократског прогреса(ПДП) Браниславу Бореновићу.

Граховац се теретио да је 7. октобра 2022. године у угоститељском објекту у Шипову, приликом праћења телевизијског преноса протестног скупа на којем је Бореновић држао говор, упутио пријетње: “Да сам знао да ћеш то говорити да дођем да те устријелим “ и „Сто пута боље убити Бореновића, него Изетбеговића Бакира“.

У оптужници се наводило да је од присутних тражио да снимају изношење пријетњи и да снимке јавно објаве, а након што је снимак 9. октобра 2022. године објављен на ЈуТјубу и Твитеру, почео се масовни ширити интернетом и прегледао га је већи број особа.

“Све заједно је, с обзиром на озбиљност пријетњи у којима се позива на убиство и чињеницу да су исте путем интернета презентоване великом броју људи, код оштећеног изазвало осјећај страха за сопствени живот и сигурност”, стајало је у оптужници.

Раније на главном претресу Граховац је признао кривицу, извинио се и покајао .

Бореновић се данас огласио поводом пресуде и рекао да је и сам пред судом изјавио да му опрашта, што му је ублажило казну.

"Мој циљ није био да кривично одговара или материјална корист, иако су његове ријечи биле врло тешке, а позиви за ликвидацију били усмјерени директно против мене. Циљ ми је да покажем да политички мотивисана мржња не треба проћи некажњено. У овом случају није дошло до извршења позива, али ако пустимо да било ко, због политичких увјерења или нечијег налога, позива на убиство другог , не можемо гарантовати да неко острашћен то неће и покушати", рекао је Бореновић.

Истакао је да стављање мете на чело може довести до несагледивих посљедица и да је важно што је Граховац рекао да се каје и да је "наговаран на овакве ствари".

"Режим је довео до таквог стања у друштву да је то постало нормално. Стављају се мете на чело политичким противницима, активистима, новинарима..., а то се у неким случајевима емитује и путем јавног сервиса, односно преноси путем наше новинске агенције. Треба се чувати људи који су спремни да искористе Граховца и сличне за политичке обрачуне и подстицање на насиље. Сви морамо дати допринос да се то болесно стање промијени. Ако ће пресуда Граховцу довести до тога да бар једна особа огрезла у мржњи размисли прије него дјелује противзаконито, ја сам задовољан", поручио је Бореновић, преноси Мондо

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана