Жене предузетнице у Српској раме уз раме са мушким колегама: У бизнису се броје мудри потези

Милијана Латиновић
Жене предузетнице у Српској раме уз раме са мушким колегама: У бизнису се броје мудри потези

БАЊАЛУКА - Савладавање пословних препрека и предрасуда које мудра жена окрене у своју предност свакодневица су припадница љепшег пола, које успјешно воде многа предузећа у Републици Српској и доприносе развоју и унапређењу привреде и економије.

Све оне сагласне су да је велики изазов бити жена на руководећим позицијама у бизнису, али није немогуће, о чему свједоче резултати који свакодневно постижу. Да није лако бити на челу колектива који броји 85 запослених потврђује Драженка Попадић, која руководи предузећем “Eco line” из Петрова, које производи масивни храстови и тапацирани намјештај, који извозе у Низоземску.

- Све што произведемо пласирамо кроз наше салоне у матичној фирми у Низоземској. Женама је далеко теже на овој позицији него мушкарцима и потребно је много труда да би се дошло до великих резултата. Уз огроман труд и залагање доказујемо да смо једнако успјешне, ако не и успјешније од мушких колега - истакла је Попадићева.

Директорица предузећа “Weiss light” Источно Сарајево, које се бави комплетним извођењем електроинсталација, као и пројектовањем, Вања Вукојичић рекла је да жена мора да се даје много више у сваком бизнису.

- Од жене се очекује да и на другим пољима истовремено буде једнако успјешна и посвећена и сигурно има много више обавеза него било који мушкарац. Теже је и препрека је много, али није немогуће. Све предрасуде и дискриминацију мудра жена може да искористи и окрене у своју предност - истакла је Вукојичићева.

Њихово мишљење дијели и директорица фирме “Техника инжињеринг” из Бијељине Драгана Гајић, која је већ двије деценије запослена у том грађевинском предузећу које се бави високоградњом, а на челу тима је посљедњих шест година. С поносом истиче да су на руководећим позицијама у овом предузећу углавном жене, од инжењера на градилишту, шефова припреме до ње као директора.

- Жене су одговорније и вредније и све функционише беспријекорно - истакла је Гајићева и додала да пуне руке посла имају у Бијељини те да су раније пословали и у Србији.

Успјех жена предузетница препознала је и Привредна комора РС, која је посвећена и промоцији предузетништва жена, а осим њих три признање су добиле и генерални директор “Сектор секјуритија” Бањалука Драгана Косић и директорица Винарије Анђелић Милица Анђелић.

- Припаднице њежнијег пола имају велики потенцијал за развој и унапређење економије. Признањима за успјешне жене у привреди разбијамо стереотипе да оне не могу бити успјешне у бизнису, јер и те како имамо примјере жена које на челу предузећа нижу успјехе - рекао је портпарол Привредне коморе РС Владимир Благојевић.

Кадар

Вања Вукојичић је истакла да је највећи проблем у послу којим се бави одлазак дефицитарног кадра, електричара те да колико год били успјешни и трудили се да задрже раднике, не могу да се такмиче са Њемачком.

- Осим повећања плата настојимо подићи и атмосферу у предузећу, да радници осјете да водимо рачуна о свему - поручила је Вукојичићева.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана