Патријарх Порфирије: Господ показује да је смирење једини исправни пут

СРНА
Патријарх Порфирије: Господ показује да је смирење једини исправни пут

БЕОГРАД- Његова светост патријарх српски Порфирије поручио је данас након свете архијерејске литургије у цркви Ружици на Калемегдану да на Велики четвртак Господ показује да је смирење најбољи пут, односно једини исправни пут и једини исправни начин постојања.

"Смирење је пут који нас води у тајну Царства Небеског и смирење је увек и искључиво само израз велике љубави", навео је патријарх Порфирије у обраћању вјерном народу у храму Рођења Пресвете Богородице – цркви Ружици, појашњавајући суштину и поруку данашњег празника.

Патријарх Порфирије је подсјетио да се на Велики четвртак догодио неизмјерно важан догађај за Цркву - тајна вечера као установа свете Литургије – Евхаристије.

"Господ је рекао да изван свете Литургије нема пуноће живота, нема могућности спознаје пуноће и лепоте царства Божјег и вечности. Зато све треба да има своје извориште и свој увир у светој литургији", навео је патријарх српски.

Патријарх Порфирије је подсјетио и на примјер који је Христос дао у Гетсиманском врту, показујући тако пуноћу своје људске природе, као и њену слабост и страх од страдања и смрти, али уједно дајући примјер вјернима да увијек требају да прихватају вољу Божју у свом животу и сваку своју молитву завршавају ријечима: Господе, нека буде воља твоја!

Његовој светости су саслуживали протојереј - ставрофор Велибор Џомић, јереји Сава Милин, Србољуб Убипариповић и Владимир Радовановић, као и протођакони Драган Радић и Радомир Врућинић, објављено је на сајту СПЦ. /

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана