Žene preduzetnice u Srpskoj rame uz rame sa muškim kolegama: U biznisu se broje mudri potezi

Milijana Latinović
Žene preduzetnice u Srpskoj rame uz rame sa muškim kolegama: U biznisu se broje mudri potezi

BANjALUKA - Savladavanje poslovnih prepreka i predrasuda koje mudra žena okrene u svoju prednost svakodnevica su pripadnica ljepšeg pola, koje uspješno vode mnoga preduzeća u Republici Srpskoj i doprinose razvoju i unapređenju privrede i ekonomije.

Sve one saglasne su da je veliki izazov biti žena na rukovodećim pozicijama u biznisu, ali nije nemoguće, o čemu svjedoče rezultati koji svakodnevno postižu. Da nije lako biti na čelu kolektiva koji broji 85 zaposlenih potvrđuje Draženka Popadić, koja rukovodi preduzećem “Eco line” iz Petrova, koje proizvodi masivni hrastovi i tapacirani namještaj, koji izvoze u Nizozemsku.

- Sve što proizvedemo plasiramo kroz naše salone u matičnoj firmi u Nizozemskoj. Ženama je daleko teže na ovoj poziciji nego muškarcima i potrebno je mnogo truda da bi se došlo do velikih rezultata. Uz ogroman trud i zalaganje dokazujemo da smo jednako uspješne, ako ne i uspješnije od muških kolega - istakla je Popadićeva.

Direktorica preduzeća “Weiss light” Istočno Sarajevo, koje se bavi kompletnim izvođenjem elektroinstalacija, kao i projektovanjem, Vanja Vukojičić rekla je da žena mora da se daje mnogo više u svakom biznisu.

- Od žene se očekuje da i na drugim poljima istovremeno bude jednako uspješna i posvećena i sigurno ima mnogo više obaveza nego bilo koji muškarac. Teže je i prepreka je mnogo, ali nije nemoguće. Sve predrasude i diskriminaciju mudra žena može da iskoristi i okrene u svoju prednost - istakla je Vukojičićeva.

Njihovo mišljenje dijeli i direktorica firme “Tehnika inžinjering” iz Bijeljine Dragana Gajić, koja je već dvije decenije zaposlena u tom građevinskom preduzeću koje se bavi visokogradnjom, a na čelu tima je posljednjih šest godina. S ponosom ističe da su na rukovodećim pozicijama u ovom preduzeću uglavnom žene, od inženjera na gradilištu, šefova pripreme do nje kao direktora.

- Žene su odgovornije i vrednije i sve funkcioniše besprijekorno - istakla je Gajićeva i dodala da pune ruke posla imaju u Bijeljini te da su ranije poslovali i u Srbiji.

Uspjeh žena preduzetnica prepoznala je i Privredna komora RS, koja je posvećena i promociji preduzetništva žena, a osim njih tri priznanje su dobile i generalni direktor “Sektor sekjuritija” Banjaluka Dragana Kosić i direktorica Vinarije Anđelić Milica Anđelić.

- Pripadnice nježnijeg pola imaju veliki potencijal za razvoj i unapređenje ekonomije. Priznanjima za uspješne žene u privredi razbijamo stereotipe da one ne mogu biti uspješne u biznisu, jer i te kako imamo primjere žena koje na čelu preduzeća nižu uspjehe - rekao je portparol Privredne komore RS Vladimir Blagojević.

Kadar

Vanja Vukojičić je istakla da je najveći problem u poslu kojim se bavi odlazak deficitarnog kadra, električara te da koliko god bili uspješni i trudili se da zadrže radnike, ne mogu da se takmiče sa Njemačkom.

- Osim povećanja plata nastojimo podići i atmosferu u preduzeću, da radnici osjete da vodimo računa o svemu - poručila je Vukojičićeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana