Закон о раду биће измијењен до јуна

Свјетлана Шурлан
Закон о раду биће измијењен до јуна

Бањалука - Влада РС утврдила је јуче рокове за спровођење мјера у привреди, образовању, здравству и другим областима, а једна од кључних промјена која се тиче радног законодавства планирана је до јуна.

Рокови су дефинисани акционим планом за реализацију мјера Владе РС за 2018. годину који је усвојен на њеној радно-консултативној сједници.

Министарство рада и борачко-инвалидске заштите РС до краја мјесеца треба да формира радну групу која ће предложити измјене Закона о раду да би оне биле усвојене најкасније до јуна.

Крај мјесеца је рок и за формирање радне групу за израду измјена Закона о посредовању у запошљавању и правима за вријеме незапослености. Раздвајање евиденције активних и пасивних тражилаца Завода за запошљавање РС чији је циљ да се дође до оних који заиста желе запослење и оних који су у евиденцији само због коришћења права на здравствено осигурање требало би да буде спроведено до половине године. Планирано је да до јуна послодавцима буду обезбијеђени спискови незапослених, а они који одбију посао биће брисани са евиденције Завода за запошљавање.

Послије израде регистра запослених у јавном сектору, за који је такође рок јун, услиједиће анализа сваког радног мјеста, што би требало да траје од јула до новембра. Послије тога до 2020. године биће рађено на успостављању система одређивања плата на основу вриједности.

У плану је и доношење закона о мобингу на којем је инсистирао Савеза синдиката, а рок за завршетак тог посла је крај године. Влада је у план уврстила и захтјеве пословне заједнице који се тичу промјена у образовању како би био школован кадар који је заиста потребам привреди. Министарство просвјете и културе РС ће до марта донијети правилник о начину образовања ученика код послодаваца.

- Влада и послодавци ће до јуна договорити начин опремања техничких школа, а посебна пажња биће посвећена повезивању привреде и школа како би били обезбијеђени услови за спровођење праксе за дефицитарна занимања и пронађене могућности за плаћање ученика који су на пракси код послодавца - наведено је у плану.

Промјене ће претрпјети и уписна политика за средње школе која ће до јуна бити креирана у складу са реалним потребама послодаваца, а биће измијењен и наставни план за школовање возача. Планирано је и преиспитивање досадашњег начина стипендирања студената како би већу подршку добили они који редовно чисте годину. У плану је и увођење кредитних стипендија, а идеја је да износ новца који ће студенти враћати зависи од просјека оцјена. Рок за реализацију ове двије мјере је половина године.

Министарство индустрије, енергетике и рударства РС извршиће до септембра анализу привреде и предложити смјернице за израду стратегије њеног развоја. Крај године је рок за реструктурирање предузећа са већинским и 100-одстотним државним капиталом, окончање процеса приватизације, покретање и окончање стечајног поступка и ликвидације и доношење новог закона о привредним друштвима.

Мјере су проистекле из меморандума које је Влада потписала са Савезом синдиката и Унијом удружења послодаваца РС. Због тога је Влада јуче именовала и два одбора која чине њени и представници синдиката и послодаваца чији је задатак надгледање реализације планираних мјера.

Предсједница Савеза синдиката Ранка Мишић рекла је да  су измјене Закона о раду једна од најважнијих мјера.

- За доношење колективног уговора рок је био децембар прошле године, нисмо успјели да се договоримо и убрзо настављамо преговоре. Тражимо да то буде што прије - истакла је Мишићева и додала да су тражили и доношење закона о здравственој заштити и о здравственом осигурању.

Из Привредне коморе РС су истакли да је неопходно уложити максималан труд да се кроз реализацију дефинисаних мјера дође до смањења јавне потрошње и изједначавања услова рада и примања у јавном и приватном сектору.

Акциони план предвиђа и укидање или смањење пореских оптерећења, анализу пореских и непореских давања и план укидања или смањења непореских давања.

Неке од осталих најважнијих мјера и рокови за њихово спровођење

Министарство здравља и социјалне заштите

Јун 2018.

* Закони о здравственом осигурању, здравственој заштити и о дјечјој заштити

* Акциони план за реформу здравственог сектора

Децембар 2018.

* План измирења неизмирених обавеза у здравственом сектору

Јануар 2018.

* Споразум Фонда здравства и Уније удружења послодаваца о измирењу дуга на основу боловања

Министарство саобраћаја и веза

Мај 2018.

* Смањење броја радника у "Жељезницама РС" за 500

Септембар 2018.

* Финансијско реструктурирање "Жељезница РС"

Мај 2019.

* Откуп акција мањинских акционара "Жељезница РС"

Јул 2019.

* Власничко реструктурирање "Жељезница РС" кроз конверзију дуга у акције

Децембар 2021.

* Смањење броја радника у "Жељезницама РС" за 500

Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде

Јун 2018.

* Унапређење модела финансирања развоја аграрног сектора

* Унапређење спољнотрговинског пословања и заштита домаће пољопривредне производње

Министарство за економске односе и регионалну сарадњу

Децембар 2018.

Спровођење кампање циљаног привлачења инвеститора у сектор воћа и поврћа (циљано тржиште Аустрија)

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана