Забрињавајући подаци ИДДЕЕА: Без личне карте више од 230.000 грађана БиХ

Милијана Латиновић
Забрињавајући подаци ИДДЕЕА: Без личне карте више од 230.000 грађана БиХ

БАЊАЛУКА - У БиХ тренутно 230.051 грађанин нема важећу личну карту, односно нису продужили или замијенили документ који им је истекао, показују подаци Агенције за идентификациона документа, евиденцију и размјену података (ИДДЕЕА).

У ИДДЕЕА појашњавају да је Законом о личној карти БиХ прописано да је држављанин старији од 18 година са пребивалиштем у БиХ дужан да има личну карту издату у мјесту пребивалишта.

- Тим законом предвиђено је да ће се казном од 30 до 300 марака казнити за прекршај држављанин ако не поднесе захтјев за издавање личне карте када је обавезан да тако поступи - навели су у ИДДЕЕА и додали да важећу личну карту у БиХ тренутно посједује 3.082.111 грађана.

У ИДДЕЕА истичу да је возачка дозвола истекла за 236.474 грађанина који нису поднијели захтјев за нову дозволу, што је за скоро 12.000 више  у односу на крај 2019. године.

- Важећу возачку дозволу тренутно има 1.412.108 грађана са активним пребивалиштем - додали су у ИДДЕЕА.

Коментаришући ове податке адвокат Миљкан Пуцар каже за “Глас Српске” да је шокиран процентом грађана који нису продужили личну карту, која је обавезан документ.

- Веома сам изненађен чињеницом да тако велики број грађана БиХ нема важећу личну карту и сматрам да је то не само њихова, већ и одговорност институција БиХ које су морале да реагују на овај податак. Грађани дају личну карту приликом обављања различитих послова, као што је подизање новца у банци. Лична карта која је истекла је неупотребљив документ - рекао је Пуцар, упозоривши да су институције биле дужне да позову грађане да испуне своју законску обавезу и продуже лични документ.

Пуцар истиче да ово представља и прекршајну одговорност.

- Са возачким дозволама ситуација је ипак нешто другачија. Возачку не морате да продужите ако не желите више да возите, али са личном картом је другачије, то је законска обавеза  - рекао је Пуцар.

Замјеник директора Агенције за безбједност саобраћаја РС Милија Радовић рекао је да је сигурно међу онима који нису продужили возачку дозволу велики број неактивних возача.

- Вјероватно је велики број и оних који су нагомилали неплаћене казне у саобраћају па све док те дугове не измире не могу ни да продуже возачку дозволу. Нерегистрованим возилима смо у доброј мјери стали у крај постављањем камера, док несавјесни возачи и даље возе по своме и ту је једино могуће појачати полицијске контроле - рекао је Радовић.

Додао је да је посебан проблем када возач коме је истекла дозвола буде учесник саобраћајне незгоде.

- Уколико незгоду изазове возач без важеће возачке дозволе, осигуравајуће друштво има право регреса од тог возача што је додатни трошак и отежавајућа околност - појаснио је Радовић.

Поново на испит

Миљкан Пуцар истиче да се кроз посао сусретао са случајевима да грађани забораве продужити возачку дозволу те да онда по закону морају поново да полажу возачки испит.

- Углавном се то завршавало на томе да полажу само тестове - рекао је Пуцар.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана