Забрањена изградња малих хидроелектрана у Федерацији БиХ

ГС
Foto: Илустрација

Дом народа Парламента Федерације БиХ данас је потврдио одлуку Заступничког дома чиме на снагу ступа забрана изградње малих хидроелектрана инсталисане снаге до и укључиво 10 МW.

Са 33 гласа "за", један суздржан и без гласова против усвојен је Закон о допунама Закона о електричној енергији у ФБиХ, који предвиђа забрану планирања и изградње нових малих хидроелектрана у ФБиХ.

"Ова историјска одлука дошла је као резултат притиска и десетогодишње борбе активиста и активистица у бројним локалним заједницама које су се одлучно супротставиле изградњи екоцидних мХЕ", навели су из Фондације Атеље за друштвене промјене.

Из ове Фондације су честитали свим људима који су дали допринос коначном усвајању законског рјешења којим ће бити онемогућено планирање нових мХЕ те посебно захваљују Федералном министарству енергије, рударства и индустрије, Влади ФБиХ и свим посланицима и делегатима оба дома Парламента ФБиХ, који су показали одговорност и овај процес успјешно привели крају.

Новим ставом у члану 78. прецизирано је и да се обуставља издавање енергетских дозвола за мале хидроелектране, изузев за оне на гравитационим водоводима, преноси Klix.ba.

Такође, образложено је и зашто се ишло на рјешење да је мала хидроелектрана (мХЕ) хидроенергетски објекат инсталисане снаге до и укључиво 10 МW. Разлика између хидроелектрана и малих хидроелектрана је у инсталираној снази.

Гранична снага која дијели хидроелектране на мале хидроелектране разликује се од земље до земље. У Европи се све више прихвата капацитет од 10 МW инсталиране снаге као горња граница коју је подржало Европско удружење малих хидроелектрана (ЕSHA), те Европска комисија.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана