Забрањен увоз недовољно квалитетног сјемена јечма

Срна
Забрањен увоз недовољно квалитетног сјемена јечма

БАЊАЛУКА - Фитосанитарна инспекција Републике Српске забранила је увоз пошиљке сјемена јечма од 24.000 килограма поријеклом из Хрватске, јер није испуњавало прописане норме квалитета, саопштено је из Инспектората Републике Српске.

У саопштењу се наводи да је приликом редовне контроле пошиљки сјемена пољопривредног биља при увозу, инспектор извршио узорковање за лабораторијску анализу ради испитивања квалитета, те да је на основу Извјештаја о испитивању Пољопривредног института Републике Српске утврђено да је клијавости била испод минимално прописане за квалитет сјемена.

"Увозник је затражио суперанализу која је извршена у Федералном заводу за пољопривреду у Сарајеву, а којом је потврђен први налаз, те је увознику Рјешењем забрањен увоз пошиљке сјемена и наложено враћање пошиљаоцу", наводи се у саопштењу Инспектората.

С обзиром на почетак сјетвене сезоне и актуелну ситуацију изазвану епидемијом вируса корона, републичка Фитосанитарна инспекција врши појачану контролу пољопривредног репроматеријала приликом увоза и у промету, са акцентом на квалитет и здравље биља.

У саопштењу се наводи да је за три мјесеца ове године инспекција приликом увоза узела 259 узорака сјемена, садног материјала и ђубрива за лабораторијско испитивање квалитета и присуства штетних организама.

"Фитосанитарна инспекција је спремна да и даље ради пуним капацитетом како бисмо обухватили што више мјера којима ћемо олакшати пољопривредним произвођачима ситуацију изазвану овом пандемијом", наводи се у саопштењу Инспектората.

Из Инспектората Републике Српске наглашавају да ће домаћа пољопривредна производња у овој години имати посебан значај за домаће тржиште и домаћу прерађивачку индустрију, те да надлежне институције улажу све расположиве ресурсе и капацитете, у циљу постизања што квалитетнијих приноса.

Из Инспектората апелују на пољопривредне произвођаче да пољопривредни репроматеријал купују искључиво у регистрованим објектима, код субјеката који прометују производе провјереног квалитета, уредно декларисане и означене.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана