За школу се спрема мање првачића

Милош Васиљевић
За школу се спрема мање првачића

БАЊАЛУКА - За програм припреме будућих првачића за школу до сада је пријављено нешто више од 3.600 дјеце, а због слабијег интересовања у појединим локалним заједницама конкурси су продужавани или понављани.

Након што се на први позив бијељинског вртића “Чика Јова Змај” у новембру прошле године јавило упола мање дјеце за овај програм у односу на претходне године, у јануару је родитељима поново дата могућност да пријаве малишане.

Ни након друге шансе нису задовољни бројем пријављених јер је укупан број достигао 151, а ранијих година пријављених је било и до 220.

У овој установи за “Глас” кажу да је из године у годину све мање уписаних.

- Не знамо да ли је у питању лоша пронаталитетна политика или одлазак људи, али је све мањи број дјеце - наводе у овом вртићу.

Ништа другачије није ни у највећем граду у Српској, гдје је конкурс продужен до петка.

Директор бањалучког Центра за предшколско васпитање и образовање Петар Јокановић потврдио је за “Глас Српске” да је ове године у Бањалуци мање пријављених него прошле године.

 - До петка траје пријављивање па се надамо да ће се још дјеце пријавити и проћи овај програм који је и те­ како важан за дјецу, а уз то је и бесплатан - рекао је Јокановић.

С друге стране, у Приједору је ове године пријављено петоро малишана више. Директорица приједорског вртића “Радост” Татјана Брдар казала је за “Глас” да је припремни програм добра прилика да дјеца спремно дочекају школу.

- Пријављено је 65 дјеце, тако да ћемо формирати двије групе. Припреме су веома значајне за дјецу која нису похађала вртић, тако да ће се васпитачи потрудити да их упознају шта их чека у школским клупама - рекла је Брдарова.

Програм за дјецу у години пред полазак у школу лани је обухватио 3.869 будућих ђака, а у Министарству просвјете и културе РС кажу да је ове године тренутно пријављено 3.616 дјеце у 203 васпитне групе.

- Програм креће 1. марта и трајаће до 31. маја. Биће организован у укупно 120 установа - 36 предшколских установа, 81 основној школи и три школе за дјецу са сметњама у развоју - сваки радни дан у укупном дневном трајању од три сата - рекли су из министарства.

Нагласили су да се програм организује за дјецу која нису обухваћена неким обликом предшколског васпитања и образовања и која нису похађала цјеловити развојни програм.

- Сврха програма је подршка дјетету у погледу физичког здравља и физичке зрелости, когнитивног развоја, социјалне зрелости и емоционалне стабилности, кроз пружање основних знања која ће се надограђивати у школи, стицање радних навика, развијање љубави према учењу, оспособљавање за самосталан и креативан рад, развијање осјећаја одговорности, међусобне толеранције и учење правила понашања у групи - рекли су они нагласивши да настоје уједначити могућност похађања предшколског програма свој дјеци у Српској.

О овом пројекту јуче је било ријечи и на састанку министарке просвјете и културе Републике Српске Жељке Стојичић са директорима јавних и приватних предшколских установа.

Предсједник Актива директора предшколских установа Српске Вукомир Станковић рекао је да пројекат припреме дјеце пред полазак у школу доприноси стварању нове вриједности у области предшколског образовања, али га је потребно побољшати и проширити.

Обухват

У Министарству просвјете су додали да је од 2011. године, од када се реализује програм припреме будућих првачића, до ове године обухваћено укупно 46.041 дијете, а проценат укључености дјеце кретао се од 45 до 50 одсто од укупног броја малишана која треба да буду уписани у први разред основне школе. Влада Републике Српске је за ове намјене издвојила више од 3,5 милиона марака.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Рођено 29 беба
Рођено 29 беба
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана