За отварање приватне школе довољно 135 основаца

Анита Јанковић-Речевић
За отварање приватне школе довољно 135 основаца

Бањалука - Минимум 135 ученика распоређених у девет одјељења од првог до деветог разреда убудуће би могао бити услов за оснивање приватних основних школа у Српској, што је дупло мањи број одјељења која су тренутно потребна за пуштање у рад тих образовних установа.

Нови, блажи услови за оснивање приватних школа предвиђени су Нацртом закона о измјенама и допунама Закона о основном васпитању и образовању, који ће бити разматран на петој редовној сједници Народне скупштина РС, која је у току.

Према предложеном Нацрту закона одјељење у приватним школама ће морати имати минимално 15 ученика, а правно или физичко лице које жели основати приватну основну школу дужно је да обезбиједи и школску зграду са одговарајућим простором изграђеним у складу са педагошким стандардима. Један од услова за оснивање су и обезбијеђена опрема и наставна средства, те број радника утврђен правилницима којима се уређује област нормирања и финансирања, начин рада, норме наставника и осталих радника у оквиру 40-часовне радне седмице, као и одобрен наставни план и програм.

С друге стране, важећи Закон о основном васпитању и образовању прописује знатно већи број ђака потребних за оснивање основних школа, који су једнаки и за јавне и за приватне установе. Према том документу основа школа може бити основана ако има најмање 18 одјељења од првог до деветог разреда, а тај услов остаће важећи и убудуће приликом покретање јавних основних школа јер се новим Нацртом закона мијењају само услови за рад приватни основних школа.

У Министарству просвјете и културе РС истичу да је у претходном периоду на њихову адресу пристигао одређени број иницијатива за оснивање приватних основних школа али да нису дали сагласност за рад ниједној таквој школи. Изузетак су, како наводе у ресорном министарству, двије умјетничке основне школе и то Прва балетска школа у Бањалуци и Основна музичка школа “Петар Иљич Чајковски”, такође у Бањалуци.

- Иницијатива за оснивање приватне школе, према важећим прописма, доставља се најкасније до краја децембра текуће године за идућу школску годину а подносилац иницијативе треба приложити елаборат о оправданости оснивања школе и постојању друштвене потребе оснивања школе на том подручју имајући у виду постојећу мрежу школа, затим податке о начину испуњавања прописаних услова за рад школе, те доказ о обезбијеђености средстава за рад за најмање три наредне школске године - појаснили су у Министарству просвјете.

Предсједник Савјета родитеља бањалучке ОШ “Георги Стојков Раковски” Зоран Јосиповић сматра да, упркос блажим услова, приватне основне школе неће заживјети на овим просторима.

- Школе по селима се гасе јер имамо све мање становника, а и градске имају све мање ђака. Ако и дође до оснивања приватних основних школа вјерујем да ће то бити једна или двије које ће бити елитне и то за дјецу богатих грађана који могу приуштити школовање у таквим установама. Сматрам да то није сврсисходно за већинско становништво - рекао је Јосиповић.   

Затварање

Према Нацрту закона о измјенама и допунама Закона о основном васпитању и образовању приватна школа ће престати да ради ако буде имала мање од седам одјељења од првог до деветог разреда.

- До затварања школе доћи ће и ако не буде обављала дјелатност за коју је основана, а оснивач је дужан да ученицима обезбиједи наставак школовања у другој одговарајућој школи - наведено је у Нацрту закона.

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана