За кексе и чоко-намазе нема кризе

Милијана Латиновић
За кексе и чоко-намазе нема кризе

БАЊАЛУКА - Из домаћих фабрика слаткиша за девет мјесеци прошле године у иностранство су отишли кекси, чоко-намази, вафли и обланде вриједни 54,7 милиона марака, што је за 17 одсто више у односу на исти период 2019. године.

Према подацима Спољнотрговинске коморе БиХ од јануара до краја септембра прошле године на домаће тржиште стигли су кондиторски производи у вриједности 206,3 милиона марака, што је за 2,5 одсто мање него у истом периоду 2019. године.

Према њиховим подацима, покривеност увоза извозом износила је 26,5 одсто, док је спољнотрговински дефицит кондиторских производа износио 151,6 милиона КМ.

- Извозом доминирају слатки кекси, чоко-намази, вафли и обланде. Са друге стране, највише увозимо чоколаде, а затим кексе и чоко-намазе - навели су у Спољнотрговинској комори БиХ и додали да БиХ највећу спољнотрговинску размјену кондиторских производа остварује са Хрватском и Србијом.

Потпредсједник Привредне коморе РС Михајло Видић рекао је за “Глас Српске” да је домаћа привреда уз подршку институција ипак успјела да се одржи, те да падови нису драстични како се очекивало да би могло бити.

- Одређене гране привреде, као што је и индустрија слаткиша, задржале су темпо и примјетан је чак и благи раст у извозу њихових производа, што је охрабрење и даје наду да ће се ситуација, уколико не буде већих проблема у првом кварталу ове године, ипак стабилизовати. Очигледно је индустрија слаткиша успјела задржати своје тржиште и остала је конкурентна и у вријеме пандемије - истакао је Видић.

Осврнувши се на цјелокупну привредну активност Српске у прошлој години, Видић каже да је евидентан пад извоза, али и увоза, а свијетла тачка у свему томе, додао је, јесте добра покривеност увоза извозом од око 75 одсто.

- Допринос томе дала је и индустрија кондиторских производа, која је забиљежила добре резултате - рекао је Видић.

Да су слаткиши неизоставна намирница у потрошачкој корпи домаћег становништва, потврђују и у удружењима за заштиту потрошача.

- У било које вријеме да уђете у продавницу, највише људи видјећете испред полица на којима су изложени кондиторски производи. Већи избор слаткиша који се прави повећањем увоза доприноси томе да расте и потрошња тих производа - рекла је извршна директорица приједорског Удружења за заштиту потрошача “Дон” Муриса Марић.

Жвакаће гуме

Према подацима Спољнотрговинске коморе БиХ за девет мјесеци прошле године БиХ је увезла разне жвакаће гуме у вриједности 1,2 милиона марака, док је годину раније увоз тих производа био “тежак” 826.550 КМ.

У истом периоду лани БиХ је у иностранство пласирала жвакаће гуме вриједне 2.836 КМ, док је за девет мјесеци 2019. године вриједност извоза тих производа био 3.800 КМ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Рођено 29 беба
Рођено 29 беба
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана