За капиталне инвестиције у пољопривреду Српске 14 милиона марака

ГС
За капиталне инвестиције у пољопривреду Српске 14 милиона марака

БАЊАЛУКА - Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске Борис Пашалић рекао је да је Влада Српске одлучила да исплати све пољопивредне прозвођаче који су се пријавили на позив за капиталне инвестиције.

- У претходном периоду најављивали смо значајније капиталне инвестиције. Позив је био отворен од 25. фебруара до 25. марта. На јавни позив се пријавило много више произвођача него што смо обезбиједли средстава, односно ми смо обезбиједли 8,2 милиона КМ, а пријављено је инвестиција за 14 милиона КМ. Размишљали смо како да приступимо овоме и донијели одлуку да исплатимо све приспјеле захтјеве. Влада ће наћи начин да осигура средства - рекао је Пашалић.

Он је данас и обавијестио представнике републичких пољопривредних удружења о новој мјери Владе Српске која се односи на прихватање пристиглих захтјева за капиталне инвестиције у пољопривреди, за које ће бити издвојено око 14 милиона КМ.

Тиме ће бити загарантовано инвестирање више од 40 милиона КМ приватних средстава свих корисника, саопштено је из ресорног министарства.

С обзиром на стратешко опредјељење Министарства у овој години, средства за капиталне инвестиције су дупло већа у односу на прошлу годину када је за ове инвестиције издвојено 6.900.000 КМ буџетских средстава.

У складу са бројем пристиглих пријава, за пољопривредну механизацију биће издвојено 6,7 милиона КМ, за инвестиције у сточарству 3,5 милиона КМ, милион КМ за инвестиције у биљној производњи, а за инвестиције у прераду пољопривредних производа 2,5 милиона КМ.

- Пољопривредници ће моћи да остваре 30 одсто, односно 40 одсто поврата средстава за сваку инвестицију - наводе из ресорног министарства.

На овај начин биће обезбијеђено јачање домаће пољопривредне производње, дугорочна стабилизација снабдијевања домаћим пољопривредним производима, али и одржавање нивоа инвестиција у производњи у условима ванредног стања.

Пашалић је одржао видео-конференцију са представницима републичких пољопривредних удружења.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана