За капиталне инвестиције у пољопривреди 15 милиона КМ

Анита Јанковић Речевић
За капиталне инвестиције у пољопривреди 15 милиона КМ

БАЊАЛУКА - За дугорочна улагања у пољопривреду ове године из аграрног буџета биће издвојено 15 милиона КМ, а произвођачи у Српској који планирају да унаприједе производњу већ могу конкурисати за дио тог новца.

Начин додјеле подстицаја уређен је Правилником о капиталним инвестицијама у пољопривреди, на основу којег је објављен јавни позив за подношење захтјева за одобравање подстицаја за пет различитих типова инвестиција.

Пољопривредници на помоћ могу рачунати приликом набавке нове механизације, затим за инвестиције у сточарској производњи које предвиђају изградњу објеката, опремање фарми и набавку јуница, те за инвестиције у биљној производњи попут изградње пластеника, подизања вишегодишњих засада, те набавку опреме за наводњавање и подизање противградних мрежа. Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде РС субвенционисаће и инвестиције које су неопходне за прераду пољопривредних производа као и улагања која се тичу адаптације, изградње и опремања рибогојилишта.

- Право на новчане подстицаје за капиталне инвестиције имају власници комерцијалних и некомерцијалних газдинстава који пољопривредну производњу обављају на подручју Српске. Услов је да су улагања извршили до 1. јануара ове године, изузев инвестиција која се односе на подизање воћних засада и винограда - рекли су у Министарству пољопривреде. Додали су да се пољопривредницима који имају регистрована комерцијална газдинства одобрава 30 одсто укупне инвестиције, а некомерцијалним 15 одсто.

- Газдинствима која су смјештена изнад 600 метара надморске висине одобрава се 40, односно 20 одсто новца од укупних улагања - навели су у ресорном министарству.

Када су у питању субвенције за пољопривредну механизацију, у министарству истичу да се новац одобрава само за набавку нових трактора и прикључних машина, те да одобрена средства када су у питању трактори не могу бити већа од 30.000 КМ, а за прикључне машине 15.000 КМ.

- Средства за изградњу нових објеката у сточарству не могу бити већа од 50.000 КМ, а то је максималан износ и за улагања у рибогојилишта. За набавку квалитетних приплодних јуница одобрава се максималан износ субвенције од 20.000 КМ по кориснику, док је за набавку противградних мрежа обезбијеђено максимално 50.000 КМ по власнику газдинства - рекли су у Министарству пољопривреде.

Заинтересовани пољопривредници захтјеве за додјелу подстицаја за капиталне инвестиције могу поднијети Агенцији за аграрна плаћања РС све до 25. марта до 16 часова, а критеријуме бодовања произвођачи могу пронаћи у Правилнику о капиталним инвестицијама који је објављен са сајту ресорног министарства.

Неприхватљиви трошкови

У Министарству пољопривреде кажу да субвенције неће бити одобрене за трошкове попут куповине земљишта и постојећих зграда, затим набавку коришћене опреме и грађевинског материјала, као и реконструкције и адаптације постојеће опреме.

- Неприхватљивим трошковима сматрају се и плате и накнаде за запослене на газдинствима, банкарски трошкови, административне таксе, изнајмљивање опреме и слично - рекли су у ресорном министарству. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана