За два школарца мало једна плата

Данијела Стоканић
За два школарца мало једна плата

Бањалука - У књижарама широм РС полако се комплетирају уџбеници и школски прибор за ученике основне школе, а ако се томе дода и обавезно обнављање гардеробе, за спремање два школарца мало је и једна просјечна плата.

Иако је до почетка наредне школске године остало још око мјесец, многи родитељи су одлучили да на вријеме обезбиједе уџбенике за своје малишане и тако избјегну непотребну нервозу и дугачке редове у књижарама.

Припреме ђака за школу посебно ће испразнити новчаник родитеља који опремају једно дијете за осми, а друго за девети или шести разред. Комплет уџбеника за осми разред кошта и до 170, односно 160 марака за ученике деветих разреда. За шести разред коштају до 165 марака, док су за седми око 15 марака јефтиније. Ђацима су неопходне и свеске, школски прибор, торбе, али и одјећа и обућа, па се цифра попне на готово 500 марака и то само за једно дијете. Када је у питању двоје или троје дјеце, трошкови се знатно повећавају и премашују просјечну плату у РС која је, према подацима Завода за статистику РС, у јуну износила 845 марака.

Да је већ почела потрага за уџбеницима и школским прибором потврдили су и у бањалучкој књижари "Папирус", истичући да су цијене на прошлогодишњем нивоу.

- Родитељи долазе, питају за цијене, рачунају и траже неку "златну средину". Многи резервишу комплете уџбеника, а има и оних који већ помало купују. Како школски дани буду све ближи, и гужве ће бити све веће - рекли су у књижари "Папирус".

У ову књижару, која је својим купцима омогућила плаћање уџбеника и школског прибора на рате, идућих дана требало би да стигну и нови уџбеници, између осталог, и за стране језике.

С обзиром на то да је почетак нове школске године све ближе, продајом уџбеника и школског прибора задовољни су и у књижари "Култура" у Бањалуци.

- Поучени прошлогодишњим гужвама, многи родитељи ове године су већ кренули са куповином уџбеника и школског прибора. За комплет уџбеника и школски прибор родитељи треба да издвоје најмање 200 КМ - рекли су у овој књижари.

И у приједорским и бијељинским књижарама кажу да до краја ове седмице очекују све уџбенике.

- Родитељи долазе, поручују комплете књига, купују школски прибор. Веће гужве очекујемо наредних дана - рекли су у приједорским књижарама.

У књижари Завода за уџбенике и наставна средства РС Добој кажу да у посљедњих десет дана родитељи свакодневно купују уџбенике, јер им је тако лакше. Бањалучанка Свјетлана Бојић, која ове године за школу опрема два школарца, каже да не зна како би одједном купила два комплета нових уџбеника, јер то су, како каже, двије њене плате.

- Због тога сам ове године одлучила да раније кренем са набавком уџбеника. Од јунске плате сам купила књиге за кћерку која је пети разред, а у августу ћу то учинити за годину старијег сина, јер не могу издвојити толико новца одједном - рекла је Бојићева додајући да ће за почетак купити само најосновнији прибор за школу.

С друге стрне, све више је родитеља који ће ове године својим малишанима купити половне уџбенике који су и до четири пута јефтинији од нових.

Министарство просвјете и културе РС обезбиједиће бесплатне уџбенике за све ученике првог и другог разреда основне школе у школској 2016/17. години. За ову намјену обезбијеђено је 987.000 марака. Тако ће 10.500 првачића добити уџбеник "прва књига", а за 10.500 ученика другог разреда обезбијеђен је комплет обавезних уџбеника за тај разред. Свим малишанима ови уџбеници ће бити уручени у школи на почетку школске године.

Нови уџбеници

Основци у РС у идућој школској години учиће из нових уџбеника енглеског језика, и то од шестог до деветог разреда, а добиће и нову читанку за други разред.

Када је ријеч о адаптацијама и корекцијама, оне су видљиве у радној свесци из математике за други разред, као и у уџбеницима ликовне културе од шестог до деветог разреда основне школе.

Цијена комплета уџбеника (у маркама)

3. разред   64,50  -  77,50

4. разред   76,20  -  79,20

5. разред   77,50  -  89,30

6. разред   107   -    165

7. разред   121     -  150

8. разред   142     -  170

9. разред   136     -  160

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана