Воља послодаваца диктира темпо рада на пакленим врућинама

Јелена Станић
Воља послодаваца диктира темпо рада на пакленим врућинама

БАЊАЛУКА - Топлотни талас који је стигао у Српску може озбиљно утицати на здравље грађана, а на удару су посебно радници на отвореном због чега надлежни апелују на послодавце да услове рада прилагоде временским условима.

Предсједница Савеза синдиката РС Ранка Мишић казала је за “Глас Српске” да се на отежан рад у овом периоду најчешће жале радници из области грађевинства, односно нискоградње те пољопривреде.

- Сваке године се као проблем јавља неодређеност која је то температура на којој се прекида рад и стално апелујемо на надлежна министарства да издају препоруку кад и на којој температури треба апсолутно прекинути рад. Уколико то није могуће, на овако високим температурама радници на отвореном требало би да се да ротирају на сваких 20 минута - казала је Мишићева. Она је истакла да се не смије заборавити да је доста радника преболовало вирус корону, те да је њихово здравље нарушено.

- Ови радници су још подложнији разблијевању. Температуре прелазе  границе издржљивости и сви послодавци су дужни да поштују Закон о заштити здравља на раду - рекла је Мишићева додајући да то значи да радницима мора бити обезбијеђена адекватна заштитна опрема и прихватљиви услови за рад.

И из Инспектората РС апелују на послодавце да искористе могућност прерасподјеле радног времена и тако заштите раднике.

- Послодавац може организовати рад у фазама те организовати посао како не би дошло до оболијевања запослених, као што су ротација послова и избјегавање рада у најтоплијем дијелу дана - појаснили су у Инспекторату додајући да се рад може обављати и уз чешће паузе уз обезбјеђивање великих количина течности. Такође, додају, увођење рада у смјенама, додатне радне снаге код екстремних услова и слично може заштитити здравље радника, али и омогућити завршетак радова на вријеме.

И из Министарства здравља и социјалне заштите РС апелују на грађане да избјегавају боравак на отвореном од десет до 17 часова. Грађанима препоручују боравак у затвореним и расхлађеним просторијама, избјегавање већих физичких напора, чешће туширање млаком водом и равномјерно узимање што више течности.

- Ове препоруке посебно се односе на труднице и особе које имају хронична обољења, а код којих се могу јавити појачане тегобе, али и симптоми попут главобоље, опште слабости, раздражљивости, исцрпљености, као и проблеми са спавањем. У случају појаве тежих тегоба, обавезно се треба јавити љекару - апеловали су из овог министарства.

Родитељи пажња

Из Министарства здравља апелују на родитеље да у овом периоду заштите своју дјецу током њиховог боравка напољу, а посебно да обрате пажњу на опасност од остављања дјеце у паркираним возилима, чак и на кратко.

Грађанима савјетују да се при изласку на отворено максимално заштите од УВ зрачења, бораве у хладу када год је то могуће, те да узимају веће количине течности уз избјегавање алкохола и напитака са пуно кофеина и шећера.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана