Воћњаци и поља пшенице одолијевају штеточинама

Анита Јанковић Речевић
Воћњаци и поља пшенице одолијевају штеточинама

БАЊАЛУКА - Иако неуобичајено високе температуре ваздуха за ово доба године погодују пољопривредним штеточинама, омогућавајући им да преживе зиму и убрзају размножавање, домаћи произвођачи тврде да су усјеви пшенице у изузетно добром стању, као и воћњаци гдје се управо захваљујући лијепом времену резидба приводи крају.

Пољопривредници у Српској навикнути на лоше временске прилике, које им из сезоне у сезону причињавају штету на усјевима и воћњацима, тврде да ове зиме иако нема снијега за сада нема оштећења биљака.  

Предсједник Удружења воћара РС Драгоја Дојчиновић наводи за “Глас” да се на појединим раним сортама и врстама воћа назиру пупови, али да то за сада не представља штету.

- Дневне температуре су високе, али су ноћи врло хладне и то воћкама и те како погодује. Увијек је било биљака које се раније пробуде и испупају, али вјерујем да неће бити много оштећења. Оно од чега страхујемо и што нам редовно доноси проблеме јесу касни мразеви у марту и априлу. Иако постоје стимуланси који се биљкама дају да би биле отпорније то код нас нико не ради, јер је изузетно скупо. Недостаје нам и стручних агронома који би то радили. Откупне цијене су ниске, то се нама не исплати - рекао је Дојчиновић.

Захваљујући топлом времену Дојчиновић каже да воћари већину посла у воћњацима успијевају завршити у оптималном року.

-  То је изузетно значајно с обзиром на мањак радне снаге коју имамо. Могли смо рано почети са резидбом и вјерујем да ће колеге воћари тај посао ускоро и завршити. Лоше је што нема сњежног покривача и влаге у земљи, што би могло довести до сушног прољећа и нових проблема. Важно је да за сада нема штеточина - истакао је Дојчиновић.

Разлога за бригу немају ни ратари.

- У поређењу са прошлом годином засади пшенице изгледају много боље. Само ницање је било квалитетније, а имали смо и мало снијега којег лани није било никако. Високе дневне температуре за сада нису нанијеле штету, али не би ваљало да овакво вријеме потраје како се биљне болести не би развиле. За петнаестак дана требало би да почне и прехрана засијане пшенице да би ђубриво дјеловало прије прољећних киша - казао је предсједник Удружења пољопривредних произвођача “Села Семберије” Бошко Радић. 

Додао је да су услови за овогодишњу прољећну сјетву повољнији у односу на 2023. годину.

- Знатно је јефтиније ђубриво, као и гориво. Врећа кана од 100 килограма лани је коштала око 130 КМ, а ове године 70 КМ. Цијене сјеменског кукуруза су у порасту око 20 одсто - нагласио је за “Глас” Радић. 

Пољопривредник из Лијевча Поља Душко Бањац каже да су засади пшенице и у овом пољопривредном крају Српске у веома добром стању.

- Прихрана је већ урађена на неким површинама. Произвођачи који су касније засијали имају мањих проблема, јер и је мраз нанио штету. Ваљало би да мало има снијега, али шта је ту је - рекао је Бањац.

Осигурање

Драгоја Дојчиновић каже да ће ресорно министарство ове године пољопривредницима који желе да осигурају воћњаке и усјеве субвенционисати 60 одсто премије. 

- Прољеће је за нас увијек било нестабилно, поготово откако су изражене глобалне временске промјене па сви који страхују од мраза, града и слично имају повољну прилику да осигурају воћњаке - казао је он.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана