Власници не жале новац за хигијену својих љубимаца

Јована Ивановић
Власници не жале новац за хигијену својих љубимаца

БАЊАЛУКА - Козметички третмани за кућне љубимце више нису ријеткост јер власници све чешће заказују термине за дотјеривање паса, а доласком људи из дијаспоре који користе прилику да по цијенама повољнијим од оних у Европи среде своје мезимце, салони су пуни цијело љето.

Да за грумере, како се популарно називају стилисти за псе, нема зиме показује и чињеница о порасту свијести власника за бригу о кућним љубимцима, а то су потврдили и они који се баве тим послом.

Власница салона "Beni & Friends" из Градишке Јасминка Средојевић истакла је за "Глас Српске" да су у њеном салону овог љета гужве веће него иначе.

- Све више је посла за грумере јер је подигнута свијест о понашању према кућним љубимцима. За мање псе неопходна је хигијена бар једном мјесечно. Бисони и малтезери су расе које захтијевају честе третмане рашчешљавања, купања и шишања - рекла је Средојевићева и додала да јој је драго што власници не запостављају ни псе који не живе у становима или кућама.

Она додаје да је заказивање термина почело у мају, а гужве трају откако су на одмор стигли људи из дијаспоре, који су похрлили да по цијенама повољнијим од оних у Европи дотјерају своје љубимце.

- Међутим и наши грађани воде рачуна о кућним љубимцима, а нису занемарени ни пси који буду у дворишту. За велике расе, вучјака или шкотског овчара довољно је једном или два пута да их добро рашчешљамо и средимо - казала је Средојевићева.

У јеку поскупљења, истиче она, и у њиховом салону су кориговане цијене.

- Због виших цијена струје и козметике и наше услуге су нешто скупље. Раније је за псе од десет килограма комплетан третман коштао 40 КМ, а сада је 45 марака - додала је Средојевићева.

И бањалучки салон "Шапица" кориговао је цијене за ово љето.

- Све зависи од величине пса и у каквом стању се налази. Третмани углавном коштају између 40 и 60 марака. Купање, рашчешљавање, сређивање ноктића и ушних шкољки је 50 марака, а за велике псе третмани се крећу од 60 до 80 марака - истакла је власница овог салона.

Она је додала да хигијенски третмани за псе подразумијевају посјету грумеру једном до два пута годишње због сређивања длаке.

- Власници хаскија чешће доводе пса да би био чист и уредан - рекли су у "Шапици".

"Оаза"

У пансиону за псе и мачке "ОАЗА" у Бањалуци кажу да се код њих тренутно налази 25 паса, који ту могу боравити и до мјесец, док су им власници на годишњем одмору или на путу.

- У нашем амбијенту пси се навикну једни на друге па често не желе кући. Ријеч је о социјализацији и дружењу, јер власници често псе одвајају од других паса како би их заштитили и тако избјегавају контакте, што није добро - рекао је власних овог пансиона Ведран Дојчиновић.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана