Влада РС прихватила захтјев Привредне коморе: Минималац и за раднике фирми које су смањиле пословање

Срна
Влада РС прихватила захтјев Привредне коморе: Минималац и за раднике фирми које су смањиле пословање

БАЊАЛУКА - Влада Републике Српске прихватила је захтјев Привредне коморе Републике Српске да се, осим привредним друштвима којима је због одлука Штаба за ванредне ситуације забрањен рад у марту и априлу, омогући исплата најниже плате са доприносима и свим другим предузећима која су, усљед ширења вируса корона, радила смањеним интензитетом.

- Овом мјером Влада Републике Српске показала је спремност да се привреди Српске, у овом тренутку, пружи значајна подршка за превазилажење постојеће кризе - саопштено је из Привредне коморе Републике Српске.

Министарство привреде и предузетништва Републике Српске припремило је образац на основу којег ће правна лица и предузетници пријавити у ком обиму су смањене пословне активности, како би им за април било омогућено кориштење средстава предвиђених за ублажавање економских посљедица кризе, сходно члану 13. и 14. Уредбе са законском снагом о пореским мјерама за ублажавање економских посљедица насталих усљед болести ковид 19.

Привредна комора Републике Српске позива сва привредна друштва, којима је био дозвољен рад у априлу, а која су радила смањеним капацитетима, да испуне образац и доставе га надлежним министарствима.

Надлежна министарства су дужна да, између осталих, утврде списак правних лица и предузетника који су у овом периоду потпуно престали са радом, те престали са радом у периоду који је краћи од 1. априла до 30. априла, уз навођење периода престанка.

Потребно је разграничити пословне јединице у оквиру једног привредног друштва, навести да ли је престао рад у цијелости или дјелимично или навести дјелатност коју не обавља, оне којима је смањен обим пословања са процентом смањења у односу на исти период у 2019. години, као и преглед прихода у прва четири мјесеца ове године, појашњавају из Привредне коморе Републике Српске.

 

За сва правна лица и предузетнике потребно је навести и податак о броју запослених који априлу нису били ангажовани, додаје се у саопштењу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана