Висок степен технолошког развоја мијења производни програм "Алумине"

Срна
Висок степен технолошког развоја мијења производни програм "Алумине"

ЗВОРНИК - Професор економије из Београда Миодраг Зец сматра да је компанија "Алумина" из Зворника у посљедњих седам година достигла висок степен технолошког развоја, што јој је омогућило да мијења конфигурацију производног програма.

Зец је на трибини организованој за руководеће раднике "Алумине" нагласио да је компанија у погледу технолошког развоја урадила све што је могла, чак превазишла и многа очекивња, додавши да њен пословни развој кочи статусно питање које је везано за стечајни поступак и, уопште, како је рекао, конфигурацију односа државе и предузећа.

"Технолошки развој и побољшање интерне економије морају много брже бити праћени промјенама статуса јер постоји опасност да се без рјешавања тог питања фабрика не може више модернизовати", нагласио је Зец.

Говорећи о стаблу технолошког развоја "Алумине", Зец је сликовито рекао да је суштина те приче да се из једне базичне ствари пење све више и што се више пење плод је све осунчанији, а самим тим и профит већи, али и истовремено амбијент у којем функционише захтијева статусне промјене, захтијева конфигурацију власничког предузећа и сасвим други амбијент.

Он је нагласио да, једном ријечју, у ова два процеса, други мора врло брзо да стигне први.

Питајући се како обезбиједити хармонију у економији, Зец је нагласио да друштво мора да схвати да је држава систем која креира стимулативни амбијент.

"Постоје два начина вођења економије, један је да људи нешто морају да ураде, а други је да желе да ураде. Најбоље су оне државе у којима се даје шанса да људи желе да ураде, а да држава контролише да то не буде на штету других. Значи, да се подстиче креативност, а смањује редистрибутивност", појаснио је Зец.

Зец је оцијенио да колектив треба да издржи све ударе јер је то огроман систем.

"То је прекоокеански брод који је врло деликатан, где је посада огромна и где се не може баш тако експериментисати и окретати тај брод. Није то кајак, то је један систем који конструкционо држи ствар, ту су мотори огромни и морају да буду пажени и мажени", рекао је Зец.

Према његовим ријечима, не може се експериментисати социјално са "Алумином", то се досад и радило, па се десио стечај и сви проблеми.

"Експериментисати са технолошким фирмама и одступати од базичног правца показало се да је лоше јер економија обима на најприземнијем нивоу прераде не даје решење, Овде само материјализација новог знања на послу даје решење - другог нема", нагласио је Зец.

Зец је истакао да је у "Алумини" управо потенцирано знање као један од најбитнијих ресурса у оваквим системима.

"У оваквим технолошким фабрикама знање је основ, јер овде није серијска производња да се ефикасношћу може, уместо милион ципела, произвести 10 милиона. Овде је технолошка матрица у питању. Овде је на вишем степену стално све, и само пењањем уз то стабло технолошког развоја може да се дође до сунца, у противом остајеш у дубини сенке", закључио је Зец.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Рођено 29 беба
Рођено 29 беба
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана