Више хиљада малих матураната враћа се у клупе идуће седмице

Данијела Бајић
Више хиљада малих матураната враћа се у клупе идуће седмице

БАЊАЛУКА - Основне школе широм Српске приводе крају посљедње припреме за полагање мале матуре, а знање из српског језика и математике стечено током досадашњег школовања идуће седмице показаће више хиљада ученика деветог разреда, након чега ће, између осталог, бити познато и како се онлајн настава у протеклом периоду одразила на усвајање градива.

Овај вид провјере знања малих матураната у Српској, који је започет школске 2017/2018. године, и овај пут ће бити експерименталног карактера, јер га због вируса корона није било могуће спроводити посљедњих година.

У ресорном министарству раније су рекли да ће тестирањем ове године бити обухваћени сви ученици деветих разреда из 94 основне школе од укупно 187.

Мала матура почеће 7. јуна у десет часова тестом из српског језика, док ће се дан касније у исто доба пред ђацима наћи задаци из математике, а провјера знања по предмету трајаће 120 минута.

Дјеца бошњачке националности ове године ће имати могућност провјере знања из језика бошњачког народа.

Директорица ОШ “Петар Петровић Његош” из Бањалуке Ђорђа Грајић рекла је за “Глас Српске” да ће ове године 97 деветака распоређених у четири одјељења изаћи на провјеру знања из српског језика и математике.

- Школа је спремна за одржавање мале матуре. Ђаци су обавијештени о термину полагања. Не би требало да буде проблема у извођењу, јер смо сви имали довољно времена да се припремимо - казала је Грајићева.

Према ријечима предсједнице Актива директора основних школа са подручја Источно Сарајево, Пале, Хан Пијесак, Рогатица, Фоча, Чајниче, Вишеград, Рудо и Штрпци Јелене Чанчар, ове године тестирање ће проћи деветаци из девет од 18 школа у регији, односно оне које нису биле обухваћене малом матуром у првом кргу.

- Директори и педагози су прошли обуку. Том приликом су, између осталог, добили и смјернице као што је вријеме доласка ђака, упознавање родитеља са процедуром и могућностима жалбе - истакла је Чанчарева.

Додала је да се радује овој провјери знања, јер је ово прво тестирање након пандемије и другачије врсте наставе.

- Ово је идеална прилика да видимо гдје смо и колико смо савладали досадашње градиво у протеклом периоду, када је стицајем околности све било другачије, што се морало одразити и на знање ученика - казала је Чанчарева која је и члан регионалне комисије за спровођење мале матуре.

Предсједник регионалне комисије за спровођење мале матуре на подручју Семберије Милко Бабић рекао је да ће знање тестирати 441 деветак из девет основних школа.

- Иако резултати овогодишњег тестирања неће бити бодовани приликом уписа у средњу школу, сви ови деветаци су обавезни да дођу на полагање мале матуре, између осталог, да упореде своје знање са вршњацима и добију реалнију слику о томе колико су научили у протеклих девет година - казао је Бабић.

На подручју Херцеговине мала матура ће бити одржана у пет основних школа. Предсједник Актива директора основних школа из ове регије Милорад Надаждин казао је да је мала матура, иако је ове године експериментална, једна од школских обавеза, због чега би сви деветаци требало да се одазову.

- Експериментално вредновање ће показати стварни ниво знања ученика - рекао је Надаждин.

Упис

Ученици деветих разреда, који у већини основних школа у Српској данас завршавају са наставом, документа за упис у први разред средње школе предају у два рока. У првом уписном року, како је наведено у конкурсу који је објављен прије неколико дана, пријем докумената за четворогодишње школе, односно за оне који имају 60 и више бодова, почиње 19. јуна. За ученике који имају мање од 60 бодова пријем докумената почиње 26. јуна.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана