Ваучери охрабрење за зимску сезону

Милијана Латиновић
Ваучери охрабрење за зимску сезону

БАЊАЛУКА - Раст броја долазака и ноћења домаћих туриста током љета који су у бањама, на планинама, етно и другим дестинацијама у Републици Српској искористили 18.723 туристичка ваучера у оквиру кампање “Доживи Српску” охрабрење је за предстојећу зимску сезону која увелико куца на врата и шанса за опстанак туризма.

Да је кампања “Доживи Српску” која траје до 15. новембра, пун погодак у вријеме пандемије вируса корона сагласни су и хотелијери и туристички радници, а то најбоље потврђује податак да је Српска у августу ове године имала 33 одсто више долазака и 24 одсто више ноћења домаћих гостију него у истом периоду прошле године.

Директорица Туристичке организације РС Нада Јовановић рекла је за “Глас Српске” да је од марта до јуна, када је све било затворено у Српској, било 82 одсто мање долазака и 78 одсто мање ноћења.

- То је била пропаст туризма и не знам шта би било да није било туристичких ваучера. За осам мјесеци забиљежили смо 124.487 долазака, а остварено је 362.524 ноћења. Иако је то мање у односу на прошлу годину, јер странаца готово да није било, у јулу и августу захваљујући ваучерима сезона је спасена - рекла је Јовановићева, нагласивши да је само у јулу било више од 16.000 домаћих гостију, те да је  у августу тај тренд настављен.

Јовановићева је рекла да су током љета најпосјећеније дестинације биле “Бања Врућица”, Јахорина, Требиње и Национални парк “Сутјеска”.

- Имајући у виду чињеницу да ће до 15. новембра вјероватно бити утрошено око 20.000 ваучера, вјерујемо да би преосталих 30.000 могло бити намијењено за зимску сезону - поручила је Јовановићева.

Извршни директор за операције и маркетинг у Здравствено-туристичком центру “Бања Врућица” Александар Радошевић поздравио је пројекат захваљујући којем је сезона колико-толико спасена.

- Туристички ваучери су помогли да у овим тешким временима остваримо одржив ниво пословања. Добра вијест је да је највећи број гостију остајао четири дана. Имали смо далеко више породица са малом дјецом што нас посебно радује и то је наш залог за будућност - рекао је Радошевић, додавши да је увјерен да ће гости који су по први пут љетос били у “Врућици” наставити да долазе у ову теслићку оазу мира и здравља.

У Олимпијском центру “Јахорина” истичу да је од почетка љетње сезоне на Јахорини искоришћено више од 400 туристичких ваучера, што сматрају одличним резултатом. Наглашавају да су ваучери привукли на планину нову категорију гостију.

- Ову праксу требало би задржати и убудуће с тим што смо ми заинтересовани да у оквиру ваучера уврстимо и љетне и зимске садржаје из понуде Олимпијског центра има како бисмо гостима са смјештајем могли понудити и потпун пакет услуга. То би сигурно стимулисало грађане да одмор проводу на Јахорини и да новац троше у нашој земљи - истакли су у ОЦ “Јахорина”.

Нагласили су да су веома задовољни љетном сезоном, те да је према посљедњем пресјеку остварено 65.000 вожњи што је повећање за више од пет пута у односу на претходну годину која је била најуспјешнија по свим параметрима.

- Посјетиоци су овог љета уживали у новим љетним садржајима - “Tower Loopster Skydrive”. Посебна атракција су педалине и лопте за ходање по води. Наш планински Боб већ је најпопуларнија адреналинска атракција, а посјетиоци свакако уживају у љетњем санкању на гумама и дугим шетњама означеним планинским стазама - казали су у ОЦ “Јахорина” нагласивши да су туристички ваучери охрабрење те да раде све како би сезона протекла што безбједније по све.

Задовољство не крију ни у Требињу гдје су током августа смјештајни капацитети били 100 одсто попуњени.

- Овог љета имали смо велики број домаћих гостију, веома активна два и по мјесеца, што је довољно разлога за задовољство. Имајући у виду чињеницу да би ваучери могли потрајати до марта, и зима у Требињу могла би бити успјешна - рекао је директор Туристичке организације Требиња Марко Радић.

Потенцијал

Нада Јовановић је истакла да се у вријеме пандемије вируса корона показало да је сеоски туризам велики потенцијал Српске.

- Много је оних који су љетовали у сеоским домаћинствима и то је потенцијал који морамо искористити на најбољи могући начин - рекла је Јовановићева.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Рођено 29 беба
Рођено 29 беба
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана