Уједињена Српска: Сагласни о повећању неопорезивог дијела плате са 500 на 1.000 КМ

Срна
Уједињена Српска: Сагласни о повећању неопорезивог дијела плате са 500 на 1.000 КМ

БАЊАЛУКА - Представници Уједињене Српске, Уније удружења послодаваца Републике Српске и Синдиката управе сагласили су се на данашњем састанку у Бањалуци да је потребно у Српској неопорезиви дио плате повећати са 500 КМ на 1.000 КМ.

Након састанка предсједник Уједињене Српске Ненад Стевандић је рекао новинарима да је усаглашено да за то морају да постоје посебни модели који прво треба да се примјене у вези са здравственим радницима, јер код њих постоји незадовољство понуђеним повећањем плата од пет одсто.

Стевандић је појаснио да прво треба да се ријеши да неопорезиви дио плате у Српској буде 1.000 КМ, а након тога да се иде у анализу колико и којим моделима да се дође до повећање плата.

Он је рекао да посебне моделе за повећање плата заслужују здравствени радници, цивилне заштите и инспекције, јер су се посебно залагали у вријеме пандемије вируса корона.

Предсједник Уније удружења послодаваца Републике Српске Саша Тривић рекао је да подржава повећање неопорезивог дијела плате са 500 на 1000 КМ, јер је то најправеднија мјера која обухвата све раднике у Републици Српској.

"Мислим да здравствени радници требају имати посебан третман и уколико не пронађемо модел за повећање плата здравственим радницима убрзо ћемо остати без оних који треба да нас лијече", истакао је Тривић.

Он је рекао да ова мјера не изискује додатна задуживања нити је ово новац из емисије обвезница, већ је ово реалан новац којег су привредници и радници уплатили у буџет Републике Српске.

"Ова мјера ће допринијети повећању потрошње, задовољству радника, те утицати на побољшање буџетских прихода", закључио је Тривић.

Предсједник Синдиката управе и потпредсједник Конфедерације синдиката Републике Српске Божо Марић рекао је да подржава повећање неопорезивог дијела плате на 1.000 КМ јер ће се кроз тај неопорезиви дио сигурно добити плата.

Марић је рекао да ће Синдикат управе у наредном периоду покренути иницијативу о усклађивању Закона о платама са системским Законом о раду, те о томе разговарати са свим парламентарним странкама у Народној скупштини Српске.

Он је навео да 60.000 радника који тренутно плату примају из буџета немају право на накнаду из топлог оброка и регреса.

Предсједник Струковног синдиката медицинских сестара и техничара Републике Српске Мирко Шербеџија рекао је да би медицинска сестра у Српској требало да има плату 1.500 КМ.

"Мора се направити модел да се уз ово најављено повећање плата здравственим радницима од пет одсто потпише меморандум о наредним планским повећањима како би знали колико ћемо повећање плате имати до Нове године, те у наредној години", истакао је Шербеџија.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана