Убијени заслужују да не буду заборављене

Снежана Тасић
Убијени заслужују да не буду заборављене

Сански Мост - Имао сам осам година када се масакр догодио и гледао сам својим очима кад су пале прве жртве и како вуку тијела. Овдје је готово свака српска кућа завијена у црно.

Прича ово Никола Кантар, који је јуче заједно са многобројним грађанима у спомен-комплексу Шушњар у Санском Мосту одао пошту жртвама усташког покоља на Илиндан 1941. године на овом мјесту.

- Овдје леже кости мог брата, оца и стрица. Није лако без својих бити читав живот - прича Никола.

Годишњица страдања 5.500 Срба и 50 Јевреја убијених 2. августа прије 74 године обиљежена је светом архијерејском литургијом у цркви Светих апостола Петра и Павла у Санском Мосту и парастосом на гробљу Шушњар.

Епископ бихаћко-петровачки Атанасије, који је служио литургију и парастос, нагласио је да је најважније да се овај догађај и жртве не забораве.

- Ове жртве овдје на Шушњару заслужују достојно и видљиво обиљежје, а најдостојнији је православни храм, капела у чијој би унутрашњости била исписана имена оних који су овдје пострадали - рекао је владика Атанасије.

Поручио је да све жртве заслужују да им се зна име.

- Достојно поштовање им је указано тек онда када их знамо, препознамо и запамтимо им име - истакао је владика.

Коментаришући чињеницу да су са неких надгробних спомен-плоча уклоњене табле са имена пострадалих, владика Атанасије је рекао да то говори о непоштовању личности.

- То сматрам другим убијањем жртава и ти људи који бришу имена покушавају да интервенишу на самом ткиву историје и ишчупају оно што је постојало. Све док не постанемо човјечни, неће бити мира међу људима - рекао је владика Атанасије.

Апел и позив властима у Санском Мосту и Унско-санском кантону, али и властима Српске, Србије и међународне заједнице да заштите спомен-комплекс на Шушњару и да се однос према обиљежавању страдања на овом мјесту промијени, упутио је и начелник општине Оштра Лука Драган Станар.

- Трагедија овог мјеста прелази националне оквире и она као таква мора бити препозната у цијелом свијету - казао је Станар.

Вијенце и цвијеће на споменик на Шушњару положиле су делегације општине Оштра Лука, града Приједора, Градског удружења бивших логораша и њихових потомака Бањалука, Завичајно Удружење Сањана "Грмеч" и Удружења Сански Мост из Београда. Многобројни присутни грађани потом су положили вијенце на спомен-обиљежја жртвама усташког терора "Милин бирт" и "Клаоница", као и у спомен-соби Шесте санске бригаде у Оштрој Луци.

Сјећање

Љубица Раковић на Илиндан 1941. изгубила је родитеље.

- Имала само само годину, нас је петоро остало са бабом. Имам сада дјецу, унучад и праунучад, али и данас ме боли што родитеље нисам запамтила - наглашава Љубица.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана