У требињским апотекама повећана потражња за витаминима

Срна
Foto: Срна

ТРЕБИЊЕ- Потражња за витаминским и минералним препаратима у требињским апотекама је у огромном порасту од марта када се појавила епидемија вируса корона у Републици Српској у односу на исти период прошле године, рекла је Срни магистар фармације Ђурђица Миладиновић.

Она је навела да је током епидемије вируса корона повећана потражња грађана за минералима цинком и селеном, те витаминима Д и Ц који су и најчешће кориштени суплементи, а љекари их препоручују ковид позитивним пацијентима.

"Нарочито су дошли до изражаја витамини селен и цинк за који смо и знали да су одлични за имунитет, али сад се користе у много већим дозама", рекла је Миладиновићева.

Она је навела да су благодети ових витамина вишеструке за имуни систем, али се пацијентима савјетује да их користе одређени временски период након чега је потребно направити паузу.

"Не треба претјеривати ни у чему. Цинк је у реду да се пије у дозама до 15 милиграма дневно у континуиету два до три мјесеца, али се послије одређеног времена мора правити пауза. Познато је да је Д витамин липосолубилни витамин који се не излучује урином, па може доћи до хипервитаминозе", рекла је Миладиновићева.

Она је истакла да је важно да се суплементи користе контролисано и да се пацијенти консултују са фармацеутима, односно информишу их уколико користе додатне лијекове.

Према њеним ријечима, апотеке су у потпуности снабдјевене суплементима неопходним за лијечење ковид позитивних пацијената, али и за потребе свих грађана који желе да ојачају имунитет.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Рођено 29 беба
Рођено 29 беба
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана