У средњим школама у РС разграбљена мјеста за златаре и оптичаре

Драгана Келеч
У средњим школама у РС разграбљена мјеста за златаре и оптичаре

Бањалука - У прве разреде средњих школа у Српској у идућу школску годину уписано је 10.203 ученика, а интересантан је податак да су попуњена сва мјеста у новим занимања трећег степена сложености - часовничар, златар и оптичар.

За будуће средњошколце остало је слободно још 1.318 мјеста.

Министар просвјете и културе РС Дане Малешевић рекао је да је још 763 ђака која су ове године завршили девете разреде  неуписано.

Неки од њих су, како истиче, можда отишли у иностранство. Међутим, они који су овдје треба до сутра да одаберу неку од школа гдје има слободних мјеста. Он је нагласио да се не може очекивати да сви ученици упишу занимања која су њихова жеља или жеље родитеља, пријатеља и кумова.

- Треба погледати гдје има слободних мјеста, какав је био успјех ученика и гдје се могу сигурно уписати у неку од школа. Али у школу која ће им дати приближно исте могућности да студирају или нађу запослење - рекао је Малешевић јуче у Бањалуци.

Истиче да је реализован и план уписа за занимање четвртог степена сложености - техничар машинске енергетике.

- Показало се да су школе које су активно имале презентације на Сајму занимања реализовале своје планове уписа - казао је Малешевић.

Он је позвао све ученике и њихове родитеље да се распитају и упишу у неку од школа у којима је остало слободних мјеста.

- Нека ђаци не чекају мјесто у бањалучкој Медицинској школи или Гимназији, јер су њима већ послати негативни одговори на захтјеве за повећање броја уписаних ученика - рекао је Малешевић.

Малешевић каже да мјеста има у другим школама, као што је Пољопривредна у Бањалуци, коју може уписати још 63 ђака и то за занимање агро-туристички техничар и техничар хортикултуре. Слободних мјеста је остало и у бањалучкој Грађевинској школи, и то 14 за занимања трећег степена сложености - армирач-бетонирац и зидар.

Чини се да су ове године ученици послушали стручњаке који су им савјетовали да се окрену занатима или дефицитарним занимањима ако одмах желе да добију посао.

Степен сложености

Према подацима Министарства просвјете, од укупног броја ученика до сада уписаних у прве разреде средњих школа у РС, њих 80 одсто или 8.161 ученик уписан је у четврти степен сложености.

- Девете разреде основних школа завршило је 10.966 ученика - кажу у овом Министарству.

Број слободних мјеста у појединим школама у РС

- Пољопривредна школа у Бањалуци - 63

- Грађевинска школа у Бањалуци - 14

- Угоститељско-трговинско-туристичка у Бањалуци - 6 за занимања четвртог степена и 12 трећег степена

- Гимназија Градишка - 18

- Техничка школа Градишка - седам мјеста - трећи степен и два мјеста у четвртом степену

- у Козарској Дубици - 19

- у Костајници - седам у занимањима четвртог степена и 24 трећег степена сложености

- Гимназија Нови Град - 21

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана