У првом полугодишту 57.300 контрола, у буџету више од 2,6 милиона КМ

Срна
У првом полугодишту 57.300 контрола, у буџету више од 2,6 милиона КМ

БАЊАЛУКА - Надлежне инспекције Инспектората Републике Српске су у првом полугодишту ове године у спољнотрговинском промету, приликом увоза, извршиле више од 57.300 контрола различите робе, а по основу надзора у буџет Српске уплаћене су таксе у износу већем од 2,6 милиона КМ.

Ријеч је о 29.642 контроле пошиљки хране, 5.117 пошиљки хране за животиње, 6.019 контрола пошиљки течних нафтних горива, 8.616 пошиљки предмета опште употребе и хемикалија, те 7.936 пошиљки које подлијежу обавезном фитосанитарном прегледу /сјеме, садни материјал, ђубрива.../.

За потребе лабораторијског испитивања квалитета, здравствене и микробиолошке исправности узета су 2.843 узорка, и то 1.890 узорака хране, 144 узорка хране за животиње, 83 узорка течних нафтних горива, 271 узорак предмета опште употребе и 455 узорка пољопривредног репроматеријала.

"У вези с тим важно је нагласити да се пошиљке, које се узоркују, не пуштају у промет прије добијања резултата лабораторијских анализа", саопштено је из Инспектората.

Из ове институције је појашњено да се лабораторијским анализама захтијева испитивање параметара који представљају највећи ризик код одређеног производа, као што је недозвољена количина пестицида у воћу и поврћу, присуство различитих контаминаната у храни, концентрација одређених хемикалија у предметима опште употребе, карантински штетних организама у сјемену и садном материјалу, бројни параметри квалитета и слично.

"На основу резултата лабораторијских анализа код свега један одсто испитиваних узорака, односно 32, утврђено је да не испуњавају прописане параметре квалитета и здравствене исправности, те је по том основу забрањен увоз 21 пошиљке хране, пет пошиљки играчака, три пошиљке посуђа и материјала који долазе у контакт са храном и три пошиљке сјеменског репроматеријала", навели су из Инспектората.

За потребе вршења инспекцијског надзора у спољнотрговинском надзору приликом увоза, републички инспектори су, наводе из Инспектората, присутни на 14 граничних прелаза, односно царинских испостава у Српској.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана