У првом кварталу судови ријешили 60.339 старих предмета

Срна
У првом кварталу судови ријешили 60.339 старих предмета

Сарајево - Судови у БиХ ријешили су у прва три мјесеца ове године 60.339 најстаријих предмета, што је додатно допринијело континуираном смањењу броја неријешених старих предмета, односно повећању ефикасности судова у БиХ, а тиме и правосуђа у цјелини.

Ово су најновији резултати активности праћења процеса рјешавања старих предмета, једне од примарних активности Високог судског и тужилачког савјета /ВСТС/ БиХ, којом се осигурава да судови у потпуности поштују испуњење својих планова, саопштено је из ВСТС-а.


Судови су плановима за рјешавање предмета у 2017. години планирали да ријеше 156.320 најстаријих предмета, а од првостепених судова се очекивало да у првом кварталу ове године остваре минимално 25 одсто својих планова.

Анализом је утврђено да су судови реализовали план у једнаком или већем проценту од очекиваног, те су у просјеку остварили 36 одсто плана.

У саопштењу се додаје да захваљујући овој активности, чија имплементација је започела 2010. године, долази до континуираног смањења броја неријешених старих предмета и до данас путем планова судови су ријешили 720.000 најстаријих предмета, што утиче и на смањење укупног броја неријешених предмета и скраћивање трајања поступака у судовима.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана