У Источном Сарајеву обиљежен Mеђународни дан цивилне заштите

Срна
У Источном Сарајеву обиљежен Mеђународни дан цивилне заштите

ИСТОЧНО САРАЈЕВО - Поводом Међународног дана цивилне заштите - 1. марта вршилац дужности директора Републичке управе цивилне заштите Милан Новитовић извршио је у Источном Сарајеву свечано постројавање, смотру специјализованих јединица за заштиту и спасавање, материјално-техничких средстава и опреме.

Новитовић је, честитајући постројеним тимовима Међународни дан цивилне заштите, истакао да се одаје признање свима који су помогли да Републичка управа Цивилне заштите буду систем који може одговорити на сваку катастрофу. 

Он је нагласио да грађанима Републике Српске гарантује да у припадницима комплетног система заштите и спасавања постоји синергија, снага и квалитет да када то буде требало одговоре на изазове и врате све оно што је до сада уложено у овај систем. 

"Смотром и приказивањем опреме смо показали да колико смо опремљени, а наредних дана чемо у вјежбама показати колико смо оспособљени. Грађанима Републике Српске ћемо вратити све оно што улажу у нас а нама је искрена жеља да нас Српска никада не употријеби", рекао је Новитовић. 

В.д. директора Републичке управе цивилне заштите је напоменуо и да је донио одлуке о формирању јединица опште намјене као и специјалиованих јединица. 

"У року од 30 дана настојимо да прибавимо све неопходне сагласности и уредимо, те јединице како би Влада Републике Српске донијела одлуку о формирању тих специјализованих јединица које би дјеловале на простору цијеле Српске у случају неблаговременог одговова локалних заједница на катастрофе или друге изазове који буду пред нама", рекао је Новитовић. 

Он је навео да ће се у наредном периоду радити на реализацији закључака Владе Републике Српске који се односе на отклањање свих недостатака у организацији, финансирању и опремању Републичке управе цивилне заштите, да буду формирани центри за обуку припадника Цивилне заштите, да се уради систем специјализованих јединица и додатно се развија сарадња са јединицама локалне самоуправе. 

Током церемоније уручене су донације Делегације ЕУ у БиХ у возилима и опреми, донација Владе Републике Српске и јединице за имплементације пројеката из кредита Свјетске банке у возилима и опреми које користе јединице за деминирање, чамци за јединице за спасавање на води и опрема која је донација Српско-руског хуманитарног центра у Нишу. 

Поред данашње церемоније у Источном Сарајеву Републичка управа цивилне заштите Републике Српске 1. март Међународни дан цивилне заштите обиљежава и кроз активности вјежбу "Штит 2020" која се спроводи у Требињу и 15. марта вјежбом у Зворнику. 

"Вјежба 'Штит 2020' одржава се 1. марта у Требињу. У оквиру те вјежбе смо подршка смо Територијалној јединици цивилне заштите Требиње", додао је Новитовић. 

В.Д. директора Републичке управе цивилне заштите уручио је током церемоније признања и захвалнице заслужним припадницима цивилне заштите. 

На смотри у Источном Сарајеву међу постројеним јединицама били су тимови цивилне зашите попут Јединице за трагање и спасавање из рушевина (УСАР), Јединица за спасавање у води и под водом, Горске службе спасавања, тимови за деминирање, тимови са пумпама и тимови за пречишћавање воде. 

Међународни дан цивилне заштите 1. март свечано се обиљежава у цијелом свијету од 1990. године Одлуком генералне скупштине Међународне организације цивилне заштите с циљем да се укаже на виталан значај и улогу служби цивилне заштите у случају свих врста несрећа и катастрофа.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана