Туристи у Српску долазе и из Малезије

Данијела Бајић
Туристи у Српску долазе и из Малезије

БАЊАЛУКА - Да Српска постаје топ дестинција за одмор потврђују подаци да је лани забиљежено више од 1,1 милион ноћења туриста, чиме је оборен рекорд из претходне године, када је број ноћења туриста први пут премашио милион, а главни мамац је, сматрају упућени, разноврсна туристичка понуда, прилагођена свачијем укусу и џепу.

Туристи су прошле године, ако је судити према статистици, у Српску долазили са свих страна, а поред држављана Србије, Хрватске и Словеније, који су тражили мјесто више у готово свим бањама, на планинама, језерима, ријекама, али и у сеоским срединама, бројни су били Турци, Црногорци, Америкацни, Руси, али и гости из далеке Аустралије и Малезије.

Подаци Завода за статистику показали су да је у Српској лани забиљежен 481.041 долазак туриста и већи је за 9,4 одсто у односу на 2022. годину, док је број ноћења туриста био већи за 7,3 одсто.

- У току прошле године домаћи туристи остварили су 200.976 долазака, а страни 280.065 - стоји у извјештају Завода за статистку.

Домаћи туристи су, како је наведено, остварили 480.729 ноћења, а страни 631.577, при чему је број ноћења домаћих туриста мањи за 12,2 одсто, а страних већи за 29,1 одсто у односу на годину раније.

Министар трговине и туризма РС Денис Шулић рекао је за “Глас Српске” да је раст броја долазака потврда развоја и промоције Српске, као све примамљивије туристичке дестинације.

Према његовим ријечима, лани је надмашен број ноћења туриста из 2022. године, која је била рекордна туристичка година у Српској.

- Осим промоције план нам је да до љета завршимо закон о боравишној такси. Такође овогодишњи приоритети су нам да донесемо правилнике, који ће, између осталог, додатно олакшати полагање испита за водича, рафтера, као и о категоризацији сеоских домаћинства - казао је Шулић.

Ове године, истакао је он, очекују и расписивање тендера за израду Централног информационог система, који ће посједоватие све релевантне податке о пружаоцима услуге смјештај.

- Ова година ће бити и у знаку здравственог туризма, јер бање биљеже највећи број ноћења у Српској. Такође неизоставни су и градови попут Бањалуке и Требиња, који су пробили 200.000 ноћења, као и Јахорина, гдје се значајно развија и љетни туризам - рекао је Шулић.

Додао је да ће у наредном периоду имати озбиљне разговоре са власницима рафтинг клубова који морају ући у легалне токове.

- У рафтинг центрима регистровано је свега 10.000 ноћења, што је далеко од реалног. Реална процјена је да рафтинг центри биљеже и више 100.000 ноћења - истакао је Шулић.

Рафтинг, параглајдинг, хајкинг, бајкинг, тандем скокови падобраном, кајакинг, кањонинг и планинарење су, према ријечима туристичких стручњака, најпримамљивији за туристе.

Директор Туристичке организације РС Миодраг Лончаревић казао је ће у наредна два мјесеца представници Српске обићи престижне сајмове на којима ће представити туристичку понуду.

- Пред нама је задатак да у наредном периоду поставимо нови рекорд, што вјерујем да неће бити тешко, јер Српска је постала препознатљиво мјесто за добар одмор и забаву - рекао је Лончаревић.

Кампања

Денис Шулић је рекао да Српска има предузећа и привредне субјекте који су друштвено одговорни, што је показала и кампања која се сутра завршава.

- Инфлација је у стагнацији, тако да са кампањом завршавамо 31. јануара. Наставићемо да пратимо цијене и у случају неког новог поремећаја на тржишту поново ћемо реаговати - казао је Шулић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана