Трећина послодаваца крши права радника

Д. К.
Трећина послодаваца крши права радника

Бањалука - Непоштовање рокова за исплату плата, нерегуларности у закључивању и примјени уговора о раду и незаконити откази најчешће су неправилности, а инспектори рада ове године утврдили су недостатке код сваког трећег контролисаног послодавца у РС.

Републичка инспекција рада је у овој години обавила 1.543 контроле и у 540 случајева утврдила неправилности. Послодавцима је због пропуста у раду изречено 469 мјера.

- Због почињених прекршаја послодавцима је издато и 165 прекршајних налога у вриједности од 247.400 КМ и поднесено 16 прекршајних пријава надлежним судовима - истакли су у Инспекторату РС.

У области радних односа и запошљавања, како су нагласили у Инспекторату, најчешће неправилности односиле су се на обрачун и рокове исплате плата и накнада, закључивање и примјену уговора о раду и отказ. Међу честим пропустима су и непоштовање закона приликом утврђивања отказног рока и права на отпремнину и радног времена.

Лоша ситуација је и у области заштите на раду гдје су се најчешћи пропусти односили на организацију и спровођење мјера заштите на раду, примјену превентивних мјера, оспособљеност радника и непридржавање и неспровођење техничких норми заштите на раду.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана