Требиње: Измијењени наставни програми за унапређење практичне наставе

Срна
Требиње: Измијењени наставни програми за унапређење практичне наставе

ТРЕБИЊЕ - У Требињу су данас представљени ревидирани наставни програми у оквиру пројекта “Ефикасно повезивање образовања и привреде: унапређење практичне наставе у секторима угоститељства и туризма, електроенергетском и сектору обраде метала у граду Требиње”.

Пројекат је спровела Агенција за развој малих и средњих предузећа Требиње, у сарадњи са требињском Средњом техничком школом, локалним Центром средњих школа - Подручном привредном комором Требиње и привредним субјектима који учествују у спровођењу практичне наставе из циљаних занимања, уз подршку града Требиња и Фондације “Хелветас, моја будућност”.

Директор требињске Развојне агенције Дражен Бошковић рекао је новинарима да је ова агенција у сарадњи са пројектним партнерима у претходном периоду препознала потребу за унапређењем практичне наставе на локалном нивоу - у Техничкој школи и Центру средњих школа Требиње.

Бошковић је рекао да су, сходно томе, развили пројектну идеју и направили пилот-пројекат који је одобрен од Фондације “Хелветас, моја будућност”.

Он је објаснио да се пројекат састоји од двије фазе - прва се односи на измјену наставних програма у средњим стручним школама у домену извођења практичне наставе, што је успјешно завршено.

“Процес је успјешно завршен, добијена је сагласност надлежног министарства за обим од 30 одсто измијењених програма, тако да ти измијењени програми могу да се примјењују већ током ове школске године”, рекао је Бошковић и додао да се друга фаза односи на опремање кабинета.

Бошковић је нагласио да су у процесу измјене наставних програма учествовали представници пословних субјеката са корисним инструкцијама и приједлозима.

Пројектни менаџер у пројекту “Хелветас, моја будућност” Свен Доминковић захвалио је граду и градској Развојној агенцији за сарадњу, рекавши да је циљ оваквих пројеката да допринесу младима, те да однос између школа и тржишта рада буде побољшан.

Замјеник градоначелника Требиња Слађана Скочајић изразила је задовољство што је овај град препознат као локална заједница у којој је изведен овај пилот-пројекат од значаја за стручно образовање у цијелој Српској.

“Град Требиње је посредовао у ономе што је било за очекивати, а то је у комуникацији са Министарством просвјете и културе Републике Српске и Републичким педагошким заводом јер се ради о наставним плановима и програмима, њиховим измјенама у проценту од 30 одсто, колико је законски дозвољено. Ти програми ће се примјењивати у цијелој Републици”, рекла је Скочајићева новинарима.

Скојачићева је истакла добру сарадњу привредника са градом на пројекту и захвалила привредницима који су примили ученике на практичну наставу.

“Жељели смо да обогатимо праксу, да обезбиједимо већу сигурност дјеци и на том плану ће се организовати обука ментора и обука ментора у предузећима, радиће се са референтним предавачима”, истакла је Скочајићева.

Директор Техничке школе у Требињу Дарко Ракић рекао је да су нови наставни програми који су данас представљени усаглашени са привредом, те да су локални привредници исказали потребу за измјеном старих наставних програма који нису били прилагођени њиховим потребама и да је рјешење пронађено кроз овај пројекат.

Директор Центра средњих школа у Требињу Недељка Илијић подсјетила је да се у овој школи другу годину спроводи пројекат опремања кабинета у сарадњи са градском Развојном агенцијом, Фондацијом “Хелветас, моја будућност” и градом Требињем.

Илијићева је навела да су прошле године опремљени ресторан и кухиња за потребе практичне наставе смјера кувар/конобар, пекар/посластичар у овом центру, те додала да ће ове године бити допуњена опрема за кабинет туристичког техничара.
 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана