Све популарнија четвородневна радна седмица

Срна
Све популарнија четвородневна радна седмица

БИЈЕЉИНА - Након шест мјесеци тестирања четвородневне радне седмице са пуном платом, готово сви запослени анкетирани у међународној студији позитивно су оцијенили тај концепт, док су њихови шефови били једнако задовољни повећањем продуктивности.

Резултати анкете у вези са пројектом "Четвородневна седмица", објављени на платформи за финансирање "Кикстартер", показују да би 97 одсто од око 500 испитаника жељело задржати скраћену радну седмицу. Додатни слободан дан, односно трећи уз викенд, постао је толико популаран да је 70 одсто учесника теста рекло да би им требала велика повишица плате да се врате на четрдесеточасовну /петодневну/ радну седмицу.

Према истраживању, двије трећине фирми намјерава да задржи четвородневну радну седмицу са пуном платом, док су остале, за сада, томе склоне или су још неодлучне. Ниједна од фирми није најавила да ће се вратити на петодневну радну седмицу.

"Четвородневни радна седмица преобразила је наше пословање и људе", наглашава актер испитивања Џон Леланд, главни стратешки директор на платформи "Кикстартер".

Према његовом објашњењу, радници су концентрисанији, ангажованији и преданији послу, што помаже фирми да оствари циљеве боље него прије. Како показују резултати теста, скраћење радног времена није резултирало смањењем продуктивности. Т

оком шест мјесеци продаја у неким предузећима већа је за чак 38 одсто него у истом периоду претходне године.

"Физичко и ментално здравље запослених такође се побољшало, заједно са задовољством у више области живота, што би могло бити повезано са бољим спавањем и додатним временом за физичке вјежбе", рекао је Вен Фан, истраживач са колеџа у Бостону. У пројекту, који су водили истраживачи из Бостона, Кембриџа и Даблина, учествовало је више од 30 фирми са укупно 900 запослених. Истраживање је обухватило фирме које се баве технологијом, гастрономијом, консултантским пословима и грађевином.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана