Шушњар завјет и опомена да се злочини не понове

Снежана Тасић
Шушњар завјет и опомена да се злочини не понове

Сански Мост - На Шушњару у општини Сански Мост јуче је обиљежено 77 година од стравичног усташког покоља на Илиндан у којем је звјерски убијено више од 5.500 Срба, Јевреја и Рома, из тадашњег среза Сански Мост.

Предсједник Народне скупштине РС Недељко Чубриловић изјавио је да је стратиште Шушњар стуб српске саборности, трајна опомена, али и завјет да се страшни злочини на овим просторима никада и никоме више не догађају.

- Наша људска дужност и обавеза је да одамо пошту свим страдалима који су били жртве фашистичког режима геноцидне НДХ - рекао је Чубриловић, обраћајући се окупљенима на Шушњару.

Он је истакао да жртве на Шушњару својим страдањем свједоче да је српски народ у Другом свјетском рату своју слободу платио највишом цијеном.

- Наша света дужност, цивилизацијска, морална и људска, јесте да убијени на Шушњару никада не буду заборављени. Поносни смо што Република Српска баштини традицију антифашистичке борбе и његује право на национални, културни и вјерски идентитет свих народа и грађана -  поручио је Чубриловић.  Он је нагласио да је обавеза свих, као и институција Републике Српске, да се не забораве сви они који су страдали, како у Другом свјетском, тако и у протеклом рату, те додао да се Српска залаже за мир и дијалог, толеранцију и међусобно уважавање.

- Сви они који су чинили злочин над недужним цивилима морају се наћи пред судом вјечне правде и истине - нагласио је Чубриловић и поручио да се не смије дозволити брисање или ревидирање историје о страдањима српског, јеврејског и других народа у Другом свјетском рату, чији је једини гријех то што су, према ставу фашиста, припадали народу који треба уништити.
Предсједник ПДП-а Борислав Бореновић рекао је да је ријеч о невиним жртвама које су страдале само зато што су биле припадници српског народа.

- Прије 77 година људи су одвођени испред својих огњишта, са поља, из башта, амбара и довођени овдје и брутално убијани само зато што су били припадници српског народа.  Никада не смијемо заборавити ни Шушњар ни друга стратишта - рекао је Бореновић.

На спомен-гробљу Шушњар служен је парастос и положени су вијенци у знак сјећања на убијене на том мјесту на Илиндан 1941. године. Света архијерејска литургија служена је у Храму Светих апостола Петра и Павла, а присуствовали су вјерници са подручја општина Сански Мост и Оштра Лука, као и  начелник општине Оштра Лука Драган Станар

Осуда геноцида

Недељко Чубриловић је нагласио да је неопходно завршити изградњу меморијално-документационих центара и спомен-подручја који ће чувати сјећање на убијене на бројним стратиштима на просторима фашистичке НДХ.

- Република Српска ће и даље инсистирати да Парламент БиХ, као што је то учинила Народна скупштина РС, усвоји одговарајући акт и осуди геноцид НДХ који је почињен над Србима, Јеврејима, Ромима и другим антифашистима у току Другог свјетског рата - рекао је Чубриловић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана