Студењаци у Српској припремају поскупљење

Данијела Стоканић
Студењаци у Српској припремају поскупљење

Бањалука - Смјештај у појединим студентским домовима у Републици Српској од јесени би могао да поскупи за око десет одсто, а њихови представници овај захтјев правдају знатним повећањем трошкова.

Коначну одлуку о поскупљењу, а на приједлог руководства домова, донијеће чланови управних одбора установа за смјештај студената крајем септембра и почетком октобра.

Вршилац дужности директора Студентског центра Пале Дамјан Шкипина каже да се цијена смјештаја и хране за студенте у установама овог типа формира на основу трошкова из претходне године који, како тврди, нису били мали.

- Имајући у виду услове, смјештај у овом центру тренутно је најјефтинији у Српској. Смјештај, три оброка дневно и прање постељине два пута мјесечно по студенту кошта 125 КМ - рекао је Шкипина који руководи са два павиљона који су усељени прошле године.

- Покушаћемо да се уклопимо у стару цијену иако све поскупљује - рекла је директорица Студентског центра у Лукавици Александра Бјелица и додала да је цијена смјештаја у овој установи 120 КМ.

О цјеновницима за наредну академску годину биће ријечи и на сједници Управног одбора Студентског дома у Фочи, гдје су студенти до сада на мјесечном нивоу за смјештај и храну издвајали 144 КМ.

Да ли ће доћи до корекције цијена смјештаја у бањалучком Студентском центру "Никола Тесла", чланови Управног одбора нису жељели да откривају док крајем септембра не усагласе ставове.

Студенти који живе у бањалучком дому мјесечно за смјештај у првом и другом павиљону ове године плаћали су 20 марака, а они који станују и трећем павиљону пет марака више. У новоизграђеном четвртом павиљону цијена смјештаја се креће од 65 до 75 марака, у зависности од собе. Годину раније смјештај у првом и другом павиљону у СЦ "Никола Тесла" коштао је десет марака. За храну у овој установи на мјесечном нивоу потребно је додатних око 75 КМ.

Студенти који се одлуче да факултет упишу на подручју Бијељине, осим приватног, на смјештај могу да рачунају и у бијељинском Дом ученика, гдје се мјесечно за стан и храну издваја 90 КМ за студенте на буџету, док њихове колеге које се сами финансирају плаћају 200 марака.

Студенти широм Српске поручују да неће дозволити поскупљење смјештаја и хране, јер су цијене већ ионако превисоке. 

Помаже и Министарство

Исхрану и смјештај студената у студентским центрима РС суфинансира и Министарство просвјете и културе РС. Како су објаснили, смјештај се суфинансира у износу од 1,50 КМ по студенту дневно, а исхрана 3,50 КМ по студенту.

- Буџетом је за студентски и ученички стандард издвојено 4,8 милиона КМ за 2017. годину, док су та средства претходних година износила 4,3 милиона - казали су у Министарству.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана