Страдало око 5% усјева у РС, највише кукуруз и воће

nezavisne.com
Страдало око 5% усјева у РС, највише кукуруз и воће

Бањалука, Приједор - Када је град погодио поједина подручја у РС, страдало је око пет одсто од укупних пољопривредних усјева, међу којима је највише заступљен кукуруз, рекао је јуче Владимир Усорац, предсједник Удружења пољопривредних произвођача и мљекара РС.

“Током невремена на подручју Бањалуке, Приједора и дијела према Добоју, највише су страдали усјеви кукуруза те поврће и воће, које је скроз уништено. Рачунамо да је већина пшенице скинута с њива и ту је мања штета, али је на осталим усјевима штета велика”, рекао је Усорац.

Он каже да услови за стрна жита нису били баш добри током ове године, јер је било хладније вријеме са доста падавина.

“Град је сада направио неравномјерно штету, те је неким пољопривредним произвођачима у РС страдало све, а некима ништа”, рекао је Усорац.

Далибор Лајић, предсједник Савјета МЗ Горња Ламовита, код Приједора, каже да су, поред објеката и оштећених петнаестак аутомобила, највише страдали кукуруз, крушке, јабуке, шљиве и баште.

“Стрна жита су отприлике скинута с њива, тако да је пшеница спасена. Штета је за мјештане немјерљива, а финансијски се не може дефинисати на први поглед, те људи тренутно пријављују штету и очекују помоћ од Владе РС”, рекао је Лајић за “Независне” и додао да се народ међусобно солидарише и помаже у оваквим тренуцима.

Стево Мирјанић, министар пољопривреде, шумарства и водопривреде РС, који је јуче посјетио страдала подручја у Верићима и Горњој Ламовитој, рекао је да ће Влада РС и надлежне институције пружити помоћ свим пољопривредним произвођачима из Бањалуке и Приједора који су претрпјели велику штету у невремену.

“Немогуће их је сада процијенити, али комисије ће се то утврдити. У сваком случају, пружићемо помоћ пољопривредним произвођачима који су претрпјели значајну штету”, рекао је Мирјанић у Верићима, код Бањалуке.

Додао је да је на уском дијелу овог подручја постојала ситуација елементарне непогоде, иако је постојао ефикасан систем дјеловања, када је ријеч о противградној превентиви.

Винка Савић, мјештанка Верића, код Бањалуке, која има фарму од 75 говеда, каже да још не може процијенити штету у овој временској катастрофи.

“Пошто храним стоку, само у сјетву кукуруза уложим од 30.000 до 40.000 КМ, а гдје је остало”, каже Савићева.

Драгомир Вујковић из Бабића, који има воћњак од непуна два хектара јабуке и шљиве, изјавио је да је шљива страдала 90 одсто и да на стаблима нема више плодова.

“По мојој процјени, око 80 одсто плодова који су остали на стаблима јабуке је ударено, а око 35 одсто је оборено на земљу и остаје нешто цијелих плодова на којима смо извршили третман да не дође до трулежи, али бојим се да ћемо имати превелику трулеж”, рекао је Вујковић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана