Сточари на ивици пропасти

М. Ми.
Сточари на ивици пропасти

Бањалука - Сточни фонд у Српској није обновљен послије овогодишњих поплава, у којима је страдао велики број грла, а сточари истичу да су због тога доведени до ивице пропасти и да никада нису били у лошијој ситуацији.

Предсједник Савеза удружења пољопривредних произвођача РС Стојан Маринковић је рекао да су сточари само властитим средствима успјели да купе мали број грла.

- То није довољно, јер не можемо достићи број који смо имали прије поплава. Домаћи сточари ни раније нису били конкуренти на тржишту, а сада немају никакве шансе да се боре са конкуренцијом из региона - рекао је он и додао да ће од Министарства пољопривреде РС тражити да идуће године издвоји више новца за сточни фонд.

Предсједник Удружења узгајивача свиња РС Мишо Маљчић рекао је да сточни фонд у РС никада није био у лошијој ситуацији него сада. Он је нагласио да је хитно потребно нешто урадити да би био обновљен.

У Министарству пољопривреде, шумарства и водопривреде РС казали су да ће поред низа мјера које су преузели на санирању посљедица поплава у идућем периоду наставити реализацију дугорочних развојних програма у сточарству, који укључују и обнову сточног фонда. Додали су да ће се за обнову сточног фонда користити кредит Свјетске банке, те новац из редовних буџетских средстава, Фонда солидарности за обнову РС и донација.

Поплаве које су у мају и августу захватиле РС уништиле су сточни фонд, а највише угинулих животиња пронађено је на подручју Добоја, Шамца, Бијељине и Приједора.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Рођено 12 беба
Рођено 12 беба
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана