Стигли налази контроле на Јахорини, укинута забрана одласка ђака на екскурзију

ГС
Foto: Архива

БАЊАЛУКА- По резултатима налаза које је Инспекторат Републике Српске доставио Министарству просвјете, услови за смјештај у хотелу „Небојша“ на Јахорини су у складу са стандардима због чега је укинута привремена забрана одласка ђака на екскурзију у овај хотел.

Министарка просвјете и културе Републике Српске Наталија Тривић за Српскаинфо каже да по резултатима налаза које су управо добили од Инспектората РС, храна и радне површине задовољавају све стандарде у хотелу „Небојша“ на Јахорини. Такође, ванредни санитарни преглед запослених у овом хотелу је уредан и без примједби.

– Истовремено смо добили и информацију из бањалучке Основне школе „Бранко Радичевић“ да је микробиолошка анализа код једног дјетата које је боравило у наведеном хотелу показала да је позитиван на ротавирус – истиче Тривићева.

У том случају, како истиче, Министарство просвјете нема права даље да забрањује одлазак ученика на екскурзију у овај хотел.

– Наглашавам да је за раније уговорени одлазак дјеце у овај хотел надлежна свак школа посебно, туристичка агенција и родитељи. Они, дакле, сада немају забрану и могу да одлуче шта ће да ураде – истиче министарка Тривић.

Министарство просвјете и културе Републике Српске у петак, 20. маја, је информисано да је 12 од 103 ученика Основне школе „Бранко Радичевић“ Бањалука, који се у оквиру школе у природи налазе на Јахорини и смјештени су у хотелу „Небојша“, имало стомачне тегобе и температуру.

Због тога је школи издат налог да се одмах прекине извођење школе у природи, те да се ученици врате у Бањалуку.

С обзиром да је недавно исте симтоме имао одређен број ученика Основне школе „Петар Кочић“ из Приједора, Министарство је издало и налог свим основним школама које су у оквиру организације школе у природи или екскурзије на Јахорини у наредном периоду договориле смјештај у хотелу „Небојша“, да обуставе даљу реализацију ради бриге за здравље и безбједност ученика.

Истовремено су затражили од Републичке управе за инспекцијске послове да у хотелу „Небојша“ обави поново ванредни инспекцијски надзор и прегледа узорке хране и радних површина, те изврши ванредни санитарни преглед запослених радника како би се утврдио узрок оболијевања ученика који бораве у овом хотелу.

Сада када су стигли налази, ове забране су обустављене, а школе, туристичка агенција и родитељи доносе заједно одлуку око школе у природи на Јахорини, у поменутом хотелу.

Министарка Тривић каже да у Министарству немају информацију колико ученика би још требало да иде у школу у природи у наведени хотел. – Ми то не можемо да знамо јер то школе оргаизују са родитељима и агенцијама. Нама се јаве само кад се овако нешто деси – поручује Тривићева.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана