Старост возила у БиХ иде на руку аутомеханичарима: 125,5 милиона КМ отишло за ауто-дијелове

nezavisne.com
Старост возила у БиХ иде на руку аутомеханичарима: 125,5 милиона КМ отишло за ауто-дијелове

Бањалука, Сарајево - Ауто-дијелови, који су прошле године увезени у БиХ, вриједни су чак 125,5 милиона КМ.

“Укупно је увезено 12.866 тона ове робе”, рекао је за “Независне” Ратко Ковачевић, начелник Одјељења за комуникаци

је и међународну сарадњу Управе за индиректно опорезивање БиХ.

Вртоглаве цифре, које показују увоз ауто-дијелова, не чуде стручњаке, који подсјећају да је, по подацима за 2018. годину, 60 одсто возила у БиХ обиљежило “пунољетство”, док их је чак 85 одсто старије од 13 година.

Штавише, како тврде, када је ријеч о увозу ауто-дијелова, цифре су вјероватно и веће од званичних.

“Очекивао сам да је цифра о увозу резервних ауто-дијелова и већа. Имамо и сиву зону, у којој смо можда и 20 година, па и више”, каже за “Независне” Осман Линдов, предсједник Удружења инжењера саобраћаја и комуникација БиХ.

Он очекује да ће цифра, која приказује увоз ауто-дијелова, у наредним годинама расти, јер возни парк у скорије вријеме нећемо подмладити.

“Када видите старост возног парка, немогуће је да таква возила не траже улагања сваке године. Говоримо о читавом контингенту возила која су у протеклих 25 година дошла у БиХ. Број половних увезених возила је сваке године растао”, нагласио је Линдов.

И Шевал Ковачевић, овлаштени судски вјештак за саобраћај БиХ, истиче да старосна структура возила која имамо у БиХ сама по себи довољно говори.

“На тако стара возила логично је да увозимо толико резервних дијелова. Најгоре је то што сви дијелови нису оригинални и скоро свако тражи којекакве обилазне путеве како би се избјегао главни бренд. А то иде науштрб сигурности”, појашњава Ковачевић.

Ковачевић, који је у свом дугогодишњем раду урадио хиљаде вјештачења, истиче да постоји низ ауто-дијелова на којима никако не бисмо смјели штедјети.

“У питању су, прије свега, уређаји за управљање, као и уређаји за заустављање, али и гуме. Лоше гуме су врло опасне”, упозорава Ковачевић.

То што су ауто-механичарима у БиХ пуне руке посла, заправо је и посљедица огромног увоза дотрајалих европских возила.

Подаци Управе за индиректно опорезивање БиХ показују да је у у протеклим годинама растао увоз аутомобила у БиХ те да је број половних, које смо довезли у БиХ, вишеструко већи од нових. Тај тренд је настављен и ове године.

“У протекла два мјесеца увезли смо 9.841 половно и 1.424 нова возила”, рекли су из УИО БиХ.

Из Босанскохерцеговачког ауто-мото клуба (БИХАМК) навели су да је у прошлој години у БиХ било регистровано 1.064.130 возила, што у односу на 2017. годину представља повећање од 43.010 аутомобила. Паркинзи су нам постали “богатији” углавном половњацима.

“Од увезених возила у прошлој години, 81,38 одсто је половно”, рекли су из БИХАМК-а.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана