Српска ће имати најсавременију болницу у региону

Марина Чигоја
Српска ће имати најсавременију болницу у региону

Бањалука - Реконструкција Универзитетске болнице - Клинички центар (УБКЦ) Бањалука најважнији је пројекат у здравству од када постоји РС, а након завршетка радова добићемо најсавременији клинички центар у региону, изјавио је јуче предсједник РС Милорад Додик.

Он је присуствовао почетку рушења старе бетонске конструкције сјеверног крила УБКЦ-а након чега ће почети градња новог објекта. Додик је истакао да РС многим пројектима показује способност да у вријеме кризе може реализовати капиталне инвестиције.

- Други дио, односно јужно крило, већ је у завршној фази и требало би да буде готов до љета. То ће бити цјелина која ће на највишем нивоу објединити све здравствене услуге - казао је Додик.

Он је истакао да у области здравства никад није довољно улагања и да РС жели да направи најсавремније установе.

- Једна од њих је УБКЦ, болнице у Бијељини и Невесињу смо већ завршили, а реконструисали смо болницу у Градишци. Остало је да још изградимо болницу у Источном Сарајеву и у Добоју и о томе разговарамо са званичницима Јужне Кореје о повољним кредитима за финансирање тих пројеката - казао је Додик.

Министар здравља и здравствене заштите РС Драган Богданић је изразио наду да ће у периоду реконструкције УБКЦ-а, која је почела 2. фебруара, успјети да едукују довољно кадра и формирају медицинске тимове који ће касније управљати болницом.

Генерални директор УБКЦ-а Бањалука Мирко Станетић је истакао да ће реконструкција омогућити пресељење свих хирургија и Клинике за плућне болести из центра града.

- Што је још важније, радићемо под једним кровом и бићемо економичнији, бржи и квалитетнији - нагласио је Станетић.

Шеф Тима за спровођење пројекта реконструкције централног медицинског блока и сјеверног крила УБКЦ-а Никола Бојић каже да је ово један од највећих подухвата у здравству РС.

- Највећа промјена која ће се десити, поред инсталирања савремене опреме и реконструкције централног медицинског блока, је пресељење хирургије из центра града - казао је Бојић.

Финансијски пројект менаџер компаније "Вамед", која изводи радове, Волфганг Вајмар рекао је да, након рушења старе бетонске конструкције сјеверног крила, слиједи градња новог објекта. Казао је да упоредо са грађевинским радовима раде и на набавци медицинске опреме.

Уговором је предвиђено да радови трају до половине 2018. године, а вриједан је 83 милиона евра без ПДВ-а. Новац је обезбијеђен из кредита Европске инвестиционе банке одобреног на 20 година са десетогодишњим грејс периодом и каматном стопом од 1,5 одсто. Пројектом је предвиђена санација, адаптација и реорганизација централног медицинског блока, градња сјеверног крила и набавка комплетне медицинске и немедицинске опреме. У објекту централног медицинског блока у функцију ће бити стављене етаже стационара, а техничка етажа ће бити реорганизована и стављена у функцију цијелог објекта. Нови објекат сјеверног крила, величине око 17.000 квадрата, биће изграђен на мјесту на којем се сада налази бетонска конструкција. У овом објекту ће бити смјештено 12 операционих сала, Централна јединица за стерилизацију, Центар за ургентну медицину и Патологија.

Инвестиције

Милорад Додик је рекао да реконструкција УБКЦ Бањалука није једина велика инвестиција у РС подсјетивши да је у завршној фази изградња термоелектране "Станари" која би ове године требало да буде пуштена у пробни рад.

- У току је изградња другог дијела аутопута Бањалука - Добој и за годину и по, а најкасније за двије, требало би да имамо комплетну повезаност Добоја и Бањалуке аутопутем дужине 71 километар. Ради се и на изградњи одбрамбених насипа и заштити од поплава - нагласио је Додик.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана