Спремне електронске картице за осигуранике у Бијељини, Фочи и Зворнику

Срна
Спремне електронске картице за осигуранике у Бијељини, Фочи и Зворнику

БАЊАЛУКА - Електронске здравствене картице, које ће замијенити књижице, за осигурана лица из регија Бијељине, Фоче и Зворника су спремне и осигураници могу да их подижу у надлежним пословницама Фонда здравственог осигурања Републике Српске.

За осигуранике из регија Бијељина, Зворник и Фоча припремљено 189.300 картица те да су оне бесплатне, саопштено је из Фонда.

"Осигураници своје картице могу подизати у нашим пословницама које се налазе у општинама гдје су осигураници регистровани у тимове породичне медицине - у пословницама Бијељина, Лопаре, Угљевик, Зворник, Власеница, Милићи, Шековићи, Братунац, Сребреница, Фоча, Рудо, Чајниче, Вишеград, Ново Горажде и Калиновик, у зависности од тога у ком дому здравља су регистровани", наводе у Фонду.

Осигурано лице може да преузме картице и за чланове свог домаћинства или уже породице. У случају да се деси да за некога није израђена електронска картица, осигурано лице може у нашим пословницама поднијети захтјев за картицу и у најкраћем могућем року картица ће бити припремљена.

Из Фонда је саопштено да рокови за преузимање картица нису одређени, те сугеришу осигураницима да картице преузимају приликом остваривања других права у пословницама Фонда с циљем да се избјегне стварање гужви због тренутне епидемиолошке ситуације.

Све док у Републици Српској у потпуности не заживи Интегрисани здравствени информациони систем /ИЗИС/, упоредо са електронским картицама осигурана лица ће моћи да користе и старе здравствене књижице.

"Према томе, не постоји бојазан да ће осигураници бити ускраћени за било које право из здравственог осигурања уколико одмах не преузму картицу, те молимо осигуранике да избјегавају стајање у редовима у пословницама само ради подизања картица јер могу да је преузму било када у наредним мјесецима", појашњавају у Фонду.

Болнице у Бијељини, Зворнику и Фочи, као и припадајући домови здравља, истиче се, још раније су увезани у Интегрисани здравствени информациони систем, тако да нема препрека да у овим установама осигураници почну да користе електронске картице, као и у пословницама и филијалама Фонда у овим регијама.

Из Фонда подсјећају да је ИЗИС почео да се примјењује у појединим установама још прошле године, а до сада је испоручено више од 26.300 електронских картица, и то за осигуранике Градишке, Српца и Козарске Дубице.

Осигураници ових општина, првих у којима је почео да се реализује ИЗИС, такође могу и даље да преузимају своје картице.

Са употребом електронских картица престаје потреба за овјеравањем здравствене књижице. Из Фонда напомињу да све док траје ванредна ситуација није потребно овјеравати ни "старе" здравствене књижице.

У току ове године ИЗИС би требао почети да се примјењују у цијелој Српској, а што ће донијети многобројне предности и уштеде здравственом систему, односно грађанима који ће имати још бољу, ефикаснију и квалитетнију здравствену заштиту.

Овим пројектом се повезују здравствене установе различитих нивоа у један јединствен систем, који ће омогућити размјену медицинских података пацијената уз формирање јединственог електронског здравственог картона за сваког становника Републике Српске.

Поред електронског картона и картице, ИЗИС подразумијева употребу и електронских упутница и рецепата.

Фонд здравственог осигурања Републике Српске промовисао је 12. августа прошле године у Бањалуци Интегрисани здравствени информациони систем и прву електронску картицу за осигуранике чији је циљ ефикаснија услуга у здравству. Вриједност овог пројекта је око 26 милиона КМ.

Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић, који је присуствовао промоцији, истакао је да је од изузетног значаја за здравствени систем успостављање ИЗИС-а и електронске картице за осигуранике јер ће тиме доћи до знатних уштеда.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана