Спасиоци дежурају због обилне кише

Драгана Келеч
Спасиоци дежурају због обилне кише

Бањалука - Обилне падавине које су за данас најавили метеоролози ставиле су у приправност екипе Цивилне заштите у РС, а забрињавајуће је да многе службе и даље немају довољно чамаца, механизације и обучених спасилачких екипа у случају дужих падавина и поплава.

Наранџасти ниво упозорења за обилну кишу дат је за западне, сјеверне и дјелимично јужне крајеве Српске.

Најављени пљускови ставили су у приправност службе спасавања у Бијељини. Шеф Одсјека Цивилне заштите Драго Ристић каже да интезивно прате стање на терену.

- На подручју Семберије очекујемо данас око 20 литара кише на метру квадратном. То није много опасно, али пратимо стање - истакао је Ристић.

Ипак, забрињавајуће је то што овај лањски град страдалник још нема довољно опреме у случају већих поплава.

- Тренутно у Бијељини можемо формирати двадесетак спасилачких екипа. То је недовољно у случају већих поплава. Недостаје нам чамаца, ронилачке и друге опреме. Теренско возило нам је на поправци, тако да ни њега немамо - казао је Ристић.

Због најављених падавина градоначелник Бањалуке Слободан Гаврановић јуче је наложио приправност Цивилној заштити и комуналним предузећима. Наложено је да контролишу стање оборинске канализације, водотокова и бујичних потока.

- Становништво у насељима уз ријечне и бујичне водотокове упозорено је да буде на опрезу - саопштено је из Градске управе.

Шеф Одсјека Цивилне заштите Бањалука Жељко Катић је казао да нема опасности од већег раста водостаја Врбаса и Врбање и да пријете једино бујични потоци.

- Пратимо терен и ангажовали смо све дежурне екипе - истакао је Катић и додао да имају довољно опреме, чамаца и механизације.

И Шамац је због најављених киша у приправности, а начелник Саво Минић каже да је за сада све под контролом.

- Имали смо мањи пљусак и град. Интервенисала је противградна заштита и, срећом, нема штете - казао је Минић.

И шамачка Цивилна заштита није добро опремљена.

- Недостаје нам чамаца, опреме и механизације, коју морамо набавити у идућем периоду - казао је Минић и навео да је у току изградња насипа на Босни.

Временску прогнозу помно прате и у Добоју, гдје је јуче прва јача киша мобилисала екипе Цивилне заштите. Из ове установе су поново упозорили да им недостају чамци, људство и теренска возила.

Шеф Одсјека Цивилне заштите у Приједору Душан Врањеш је истакао да прате стање на терену због жутог метеоаларма, који је проглашен за њихово подручје.

- Овај ниво падавина не представља опасност, јер је водостај низак. Цивилна заштита располаже свим ресурсима које има град и који веома брзо могу да буду стављени у функцију и да заштите становништво - рекао је Врањеш.

Иако представници цивилних заштита увјеравају грађане да нема разлога за панику, многи становници, који се још нису опоравили од прошлогодишњих поплава, страхују од сваке јаче кише.

 

Временска прогноза

Дежурни метеоролог Републичког хидрометеоролошког завода Игор Ковачић каже да се на западу РС данас послијеподне очекује од 30 до 50 литара по метру квадратном, а негдје и до 70 литара. Пљускови ће током дана захватити и Херцеговину, сарајевско-романијску регију и Семберију. Осим пљускова стиже и нагли пад температуре.

Портпарол Управе Цивилне заштите РС Жељко Стојановић је рекао да треба пратити временске прилике и припремити се, али да ситуација није за панику.

Наранџасти метеоаларм

- Опасни временски услови

- Јака киша и вјетар

- Може се очекивати материјална штета

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана