Социјалисти преузели Србац

Ведрана Кулага
Социјалисти преузели Србац

Бањалука - Начелник Српца Драго Ћирић и три одборника у Скупштини општине прешли су у Социјалистичку партију због неслагања са политиком и идејама које су почеле да заговарају њихове дојучерашње страначке колеге.

Осим Ћирића, који је био члан НДП-а, социјалистима су пришли и одборници Зоран Вучић, Зоран Ђукић и Ненад Бабић. Ћирић, Вучић и Ђукић су на те позиције изабрани као кандидати коалиције "Звоно", док је Бабић мандат освојио са листе тадашње Демократске партије.

Предсједник СП-а Петар Ђокић рекао је на конференцији за новинаре у Бањалуци, на којој су озваничена појачања, да су србачки функционери приступили његовој странци, јер су процијенили да је СП по својој политичкој идеји и програму најближи њиховим личним увјерењима.

- Ћирић је 1994. године био један од оснивача СП-а у којем је дуго година дјеловао, а у НСП је прешао прије извјесног времена када је та странка формирана - рекао је Ђокић.

Додао је да је Ћирић одлучио да је за њега и за општину боље да политички ангажман настави у СП-у.

- На овај ми ћемо преузети и додатну обавезу да дамо снажну подршку свим активностима које ће се водити у Српцу и то у још већој мјери, јер смо тамо имали једног одборника - рекао је Ђокић и најавио разговоре са СНСД-ом о формирању скупштинске већине у Српцу.

Ћирић је рекао да се није водио личним, него интересима Српчана. Он је казао да је за вријеме његовог мандата отворено 300 радних мјеста, да ће ускоро бити отворена и фабрика воде те да се праве планови за још бржи привредни развој.

Након освајања власти на изборима прије двије године, Ћирић је обезбиједио подршку 13 одборника - по четири из СДС-а и коалиције "Звоно", три НДП-а, и по једног из ДНС-а и самосталног одборника. У опозицији је било 11 одборника СНСД-а и један из СП-а. Нестабилна скупштинска већина у којој је одлучивао само један глас довела је до бројних турбуленција у србачком парламенту, а највећа је била у априлу ове године када је дотадашњи предсједник Скупштине Горан Ћосић, кадар НДП-а, поднио оставку, а тајним гласањем је за новог предсједника изабран одборник СП-а Теодор Стојковић. Тада се чинило да би СНСД и СП могли придобити нову скупштинску већину самом чињеницом да су им подршку током гласања на наредној сједници пружили одборник ДНС-а Љубо Ракић и Зоран Ђукић, који је у међувремену напустио коалицију "Звоно" и наставио дјеловање као самостални одборник.

Након свега три мјесеца са мјеста предсједника Скупштине смијењен је Стојковић, а на његово мјесто изабран Ђукић. У тим тренуцима Ћирић је поново обезбиједио већину од 13 одборника која је функционисала све до општих избора у октобру када се коалиција распала након што је из ње иступио СДС. На посљедњем засједању у четвртак СНСД и СП су били против нацрта буџета за идућу годину, а СДС и НДП остали уздржани.

Састанак

Доскорашњи одборник коалиције "Звоно" Саша Јовичић, који је на прошлој сједници поднио оставку због сукоба интереса јер обавља функцију директора Дома здравља, каже да није познато ко ће чинити будућу већину. Он истиче да ће све бити познато након састанка који је, на захтјев предсједника Скупштине општине Зорана Ђукића, требало да буде одржан у петак касно увече, на који је позван и његов ПДП.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана