СНСД преузима власт у Српцу

Цвија Мркоњић
СНСД преузима власт у Српцу

Србац - Нова скупштинска већина у Српцу коју ће чинити 11 одборника СНСД-а и по један одборник ДНС-а и СП-а потврђена је јуче након вишемјесечних политичких превирања.

Предсједник србачког ДНС-а и одборник у Скупштини општине Љубо Ракић потписао је коалициони споразум са СНСД-ом. Он је као тринаести одборник приступио СНСД-у и уз једног одборника СП-а досадашњу позицију, која је остала на 12 одборника, гурнуо у опозицију. Ракић каже да је коалиција на нивоу РС пренесена на локалну власт и да је сарадња договорена за наредних шест година.

- Већ сутра ћемо упутити захтјев предсједнику Скупштине општине Зорану Ђукићу за сазивање сједнице у року од 15 дана на којој ћемо верификовати нову скупштинску већину - истакао је Ракић.

Сагласност за нову коалицију дао је и Општински одбор СНСД-а на сједници у понедјељак увече. Осим потврђивања коалиције извршене су и кадровске промјене јер су оставке поднијели предсједници Општинског и Извршног одбора Мирко Којић и Горан Кљајчин. За новог предсједника Општинског одбора је изабран директор Шумске управе из Српца и одборник СНСД-а Млађан Драгосављевић, док је на мјесто предсједника Извршног одбора именован директор србачке филијале НЛБ Развојне банке и одборник Владимир Гужвић. Драгосављевић каже да је овим потезом извршена смјена генерација и подмлађивање руководећих структура које имају задатак да очувају нову скупштинску већину и формирају власт која ће обезбиједити бољи живот у Српцу.

- Досадашњи предсједници су одлучили да се повуку да би се органи партије освјежили млађим људима. Наш наредни корак је сазивање сједнице парламента у што краћем року, а затим смјена комплетне законодавне и извршне власти - рекао је Драгосављевић.

Нова већина ће покренути и опозив начелника Српца Драге Ћирића, а као један од кандидата за његовог насљедника помиње се Гужвић.

Како би очувао досадашњу већину предсједник србачког парламента Зоран Ђукић је позвао коалиционе партнере на састанак, али се позиву нису одазвали представници СДС-а и ДНС-а чиме је пропао посљедњи покушај да буде сачувана актуелна власт. Досадашње партнере није могао да окупи ни генерални секретар ПДП-а Игор Црнадак, који их је убјеђивао да остану на окупу.

- До сада смо организовали четири састанка како бисмо сачували већину, али се ниједном нису одазвали представници СДС-а који су највећи кривци за овакво стање. Тиме је практично коалиција која је освојила власт на локалним изборима 2012. године престала да постоји - рекао је Ђукић.

Раскол у СП-у

Општински одбор СП-а расформиран је прије неколико дана, а на његово чело је постављен начелник општине Драго Ћирић који је приступио овој партији са још три одборника.

Он је послао понуду СНСД-у за сарадњу у наредних шест година, али је она одбијена, јер србачки СНСД не признаје нове органе ове партије. Досадашњи члан СП-а и одборник у србачком парламенту Теодор Стојковић одлучио је да остане у коалицији са СНСД-ом због чега ће највјероватније бити искључен из партије, а социјалисти ће највјероватније отићи у опозицију.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана