Снажнији раст привреде Српске

Марина Чигоја
Снажнији раст привреде Српске

Бањалука - Бруто домаћи производ (БДП) РС порастао је у другом кварталу ове године за 1,5 одсто у односу на исти период лани, показују подаци Завода за статистику РС.

Овим је настављен позитиван тренд из првог квартала када је забиљежен раст БДП-а од 0,9 одсто у односу на исти прошлогодишњи период.

Највећи раст остварен је у области вађења руда и камена, прерађивачкој индустрији, производњи и снабдијевању струјом, гасом, паром и износио је 4,5 одсто. У грађевинарству и трговини на велико и мало и поправци моторних возила забиљежен је раст од 3,5 одсто, док је до пада дошло у пољопривреди, шумарству и риболову и то за 5,7 одсто.

Потпредсједник Подручне привредне коморе Бањалука Ранко Топић истакао је да је и ова стопа добра, али да се о неком значајнијем расту привредних активности не може говорити без раста БДП-а од три до 3,5 одсто.

- Да би се то постигло, раст прерађивачке индустрије мора бити далеко већи. Ми смо до 2008. године имали високе стопе раста, а онда смо имали чак и негативне стопе, па мали раст, тако да сада без стопе од три одсто и више тешко да можемо говорити о неком побољшању - казао је Топић.

Говорећи о паду у пољопривреди, Топић је истакао да пољопривреда има тенденцију пада још од 2005. године, тако да се о лошијим резултатима у овој области не може говорити као о посљедици лоших временских прилика.

- Ми смо улагали у воћарство и повртарство, али то тек дугорочно доноси раст. За три или четири године можемо очекивати значајну производњу воћа у Градишци, Козарској Дубици и Угљевику, али 50 одсто те производње се мора прерадити, морамо тражити инвеститоре да улажу у прераду, посебно за тржиште Русије - казао је Топић.

Професор Економског факултета Горан Радивојац је истакао да је раст од 1,5 одсто одсто охрабрујући иако није довољан.

- Није то стопа која нас може одушевити, али добро је да није негативна. Стопа раста у прерађивачкој индустрији је добра, али под условом да није цикличног карактера у смислу да је дошло негдје до неке тражње па је то повукло комплетну прерађивачку индустрију - рекао је Радивојац.

С друге стране, када је у питању пољопривреда и Радивојац каже да у том сектору дуго година постоје проблеми.

- Ми имамо проблем у пољопривреди и кад је година сушна и кад је родна. Кад је сушна немамо домаћих производа, а кад је родна онда их бацамо. Имамо апсолутно непланску производњу и непланску подршку пољопривреди без било какве јасне стратегије и циљева - нагласио је Радивојац.

Свјетска банка

Према прогнозама Свјетске банке, раст БДП-а БиХ у овој години требало би да буде 1,9 одсто.

Економиста Свјетске банке у БиХ Сандра Хливњак рекла је јуче у Сарајеву на презентацији редовног економског извјештаја Свјетске банке за југоисточну Европу да би БиХ у идућој и 2017. години требало да има раст БДП-а од 2,3, односно 3,1 одсто.

Према њеним ријечима, прогнозе за бржи економски раст за БиХ заснивају се на побољшаним економским активностима у секторима грађевинарства и индустријске производње, док је стање у пољопривредној производњи и даље незадовољавајуће.

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Рођено 12 беба
Рођено 12 беба
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана